RHEDEN - 13 november is uitgeroepen tot de dag van
respect. Rond deze dag worden jaarlijks diverse activiteiten georganiseerd binnen de
gemeente.
Dit jaar gebeurt dat op verschillende manieren en op diverse locaties.
Er komt een democratiefabriek naar Dieren, er is een gastles door de burgemeester en Rabbijn Soetendorp op het Titus Brandsma en er vindt er een gesprek plaats met een verzetsstrijder in de Grote Kerk in Velp.
Democratiefabriek
De democratiefabriek is een bijzondere tentoonstelling. Het is een interactieve, mobiele tentoonstelling waarin jongeren van 10 tot 18 jaar democratie kunnen onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen.
In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als geen democratie zou zijn zoals in de Tweede Wereldoorlog. Maar gaandeweg komen de bezoekers er achter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. En natuurlijk over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap.
De Democratiefabriek staat van 8 t/m 11 november
opgesteld in het oude postkantoor aan de Piersonstraat 3 te Dieren. Naast dat alle scholieren zijn uitgenodigd om mee te doen met deze tentoonstelling, worden ook andere belangstellenden uitgenodigd om op woensdag 9 november en donderdag 10 november
tussen 18:30 - 21:00 uur een kijkje te komen nemen.
Er kan gewerkt worden op verschillende niveaus. Zelfs voor volwassenen (ouders) is het zeer uitdagend.
De metafoor van de fabriek vraagt om een actieve houding. De bezoekers maken keuzes, voeren opdrachten uit en toetsen hun mening. De fabriekssfeer wordt ondersteund met licht- en geluidseffecten.
In de fabriek gaan de kinderen in tweetallen op pad met behulp van een routekaart. Ieder tweetal krijgt een startnummer zodat de groep gespreid aan het werk kan. De ervaring heeft geleerd dat de kinderen en jongeren zeer geconcentreerd en met groot plezier werken in de fabriek.
Vanwege de praktische opdrachten en weinig leeswerk ervaren velen de tentoonstelling als zeer plezierig. De meeste opdrachten zijn zelfcorrigerend. De bezoekers krijgen regelmatig respons door het bedienen van `machines`. Ze worden beloond voor hun keuze. Een fout wordt vaak humoristisch beantwoord of de machine is zo uitdagend dat het uitnodigt tot een nieuwe poging.
De Democratiefabriek is ontwikkeld door St. Vredeseducatie en in samenwerking geïnitieerd door Huis van de Jeugd.
Gastles
De gastles wordt gehouden op10 novemberdoor de burgemeester Petra van Wingerden en de Rabbijn Soetendorp op het Titus Brandsma. Rabbijn Soetendorp werd in de Tweede Wereldoorlog als baby in een mandje afgegeven bij een onderduik-adres in Velp. In deze les zal daar op terug kijken en er wordt een link gelegd naar de huidige tijd rondom het thema respect.
Verzetsstrijder
Mevrouw Kohlbrugge (102) is een indrukwekkende persoonlijkheid die op boeiende wijze kan vertellen over haar verzets- en andere werk voor mensen in nood. Door haar heldere en opgewekte manier van praten kunnen verhalen uit het verleden worden gedeeld met de jonge generatie. Dit zal dan ook gebeuren op 16 november in de Grote Kerk in Velp.
Hiervoor zijn alle middelbare scholen en de MBO’s en het HBO in Velp en omgeving uitgenodigd. Hierdoor hoopt de organisatie,
Radar Uitvoering Oost en de
gemeente Rheden, op een interactieve en interessante ochtend.