Wist u dat er in de
uiterwaarden van de
IJssel, binnen de
gemeente Rheden, steeds vaker
bevers worden gezien? Het grootste knaagdier van Nederland doet het goed, ook hier, de populatie neemt langzamerhand toe.
De bever
De bever heeft een lengte van ongeveer 75 tot 90 centimeter en een lichaamsgewicht van 12 tot 38 kilogram en ze worden meestal zeven of acht jaar oud, maar ze kunnen vijfentwintig jaar oud worden. Ze leven meestal in kleine groepjes van maximaal 6 bevers, een bever kan 2 tot 4 jongen krijgen.
Beschermde diersoort
De bever heeft de status van
beschermde diersoort en hierdoor is alles wat schadelijk is voor de bever verboden. Bevers mag u bijvoorbeeld niet verjagen, vangen of doden, ook mag de leefomgeving en of burcht van een bever niet beschadigd of verwijderd worden, dit geldt ook voor een beverdam.
Schade
Bevers zijn beroemd om hun vermogen om bomen om te knagen en dammen te bouwen. Al deze gedragingen kunnen ook overlast veroorzaken. In het geval van schade door bevers, wordt deze echter volledig vergoed door de overheid. Dit kan dus geen reden zijn voor het vernielen van beverburchten en –dammen, dit is zelfs strafbaar.
Natuurfotograaf Jamie Lebbink gaat regelmatig op zoek naar bevers in de uiterwaarden van
gemeente Rheden, hij heeft zelf ook al meerdere exemplaren gespot en op de foto vastgelegd. Hij maakte afgelopen week in de omgeving van zijn vakantieadres in de buurt van Gulpen in Limburg nog persoonlijk mee hoe een beverburcht ‘per ongeluk’ vernield werd door leden van een visvereniging. Klik
HIERvoor het interview dat de regionale omroep L1 met Jamie, de burgemeester van Gulpen-Wittem en leden van de visvereniging had.
(Foto's: Jamie Lebbink)
Vanaf 2010 worden er in gemeente Rheden al bevers gesignaleerd, op het onderstaande kaartje is te zien waar dat is geweest. (Bron:
http://www.waarneming.nl )