Met de zomervakantie voor de deur staan we op het punt om onze koffers te pakken en er even tussenuit te gaan. Maar tussen al het plezier van je
vakantie schuilt een onverwachte dreiging: bedwantsen.
Deze onzichtbare parasieten kunnen je vakantiegenot flink bederven met jeukende beten en een zeer onaangenaam gevoel. “We kunnen er niet vaak genoeg voor waarschuwen,” zegt Merijn Janssen van ongediertebestrijders platform
Beestjes Kwijt. “Want de overlast wordt met het jaar erger.”
Voorkom onaangename souvenirs
“Die kleine bloedzuigers veroorzaken letterlijk en figuurlijk nachtmerries.” aldus Janssen. “Bedwantsen vermenigvuldigen zich razendsnel en zijn meester in verstoppertje spelen. Overdag verbergen ze zich, maar 's nachts, als jij ligt te slapen, verlaten ze hun schuilplaats en slaan ze toe. Ze voeden zich dan met je bloed. Dit zorgt niet alleen voor jeukende bultjes, maar het brengt ook emotionele stress, ongemak en slapeloze nachten. Dit heeft uiteindelijk een grote impact op je zomervakantie. En het ergste? Ze reizen zonder pardon met je mee naar huis, zonder dat je het doorhebt.”
Een bedwantsenbeet herken je aan rode, jeukende bultjes op de huid. De beten verschijnen meestal in groepjes of een rij. Bedwantsen laten soms ook kleine bloedvlekjes of zwarte vlekjes achter op lakens of kussens
Experts zien toenemende problemen
Ongediertebestrijders in Nederland zien na elke vakantieperiode het aantal meldingen van bedwantsen explosief stijgen. Die overlast lijkt overigens elk jaar groter te worden. “Niet zo gek ook”, zegt Janssen. “Wereldwijd gaan steeds meer mensen op vakantie. Hierbij wordt het aandeel kamperen kleiner en het aandeel overnachtingen in hotels, appartementen en vakantiehuizen groter. Als het aantal reisbewegingen van en naar huuraccommodaties stijgt, is de kans op bedwantsen verspreiding ook groter. Daarom is het erg belangrijk dat mensen waakzaam zijn bij aankomst en preventieve maatregelen nemen om deze ongewenste reisgenoten te vermijden."
Populaire vakantielanden met hoog risico
Ga jij deze zomer naar Spanje of het Verenigd Koninkrijk op vakantie? Wees dan extra alert. Binnen Europa staan deze twee landen namelijk bekend als populaire vakantiebestemmingen met een hoog risico op bedwantsen. Debet hieraan is de combinatie van temperatuur en het hoge aantal inkomende reizigers.
Buiten Europa voeren de Verenigde Staten, Canada en Australië het lijstje aan. Deze landen hebben het verhoogde risico mede te danken aan het internationale reisverkeer en het grote aantal toeristische accommodaties.
Bescherm jezelf
Maar schiet nu niet direct in de stress als je een vakantie naar Spanje hebt geboekt. Met de juiste voorzorgsmaatregelen voorkom je vrij eenvoudig dat
bedwantsenje vakantieplezier bederven. Hier zijn enkele handige tips die je kunt volgen:
- Check de accommodatie: Neem bij aankomst op je vakantiebestemming even de tijd om alles goed te controleren. Let op bloedvlekken op lakens, kleine zwarte stipjes op matrassen en tekenen van insecten in de hoeken van de kamer.
- Hou je koffer van de grond: Plaats je koffer niet direct op het bed of de vloer van hotelkamers. Gebruik liever een bagagerek of zet je koffer in de badkamer neer.
- Zip it: Gebruik afsluitbare plastic zakken om je kleren en persoonlijke bezittingen te beschermen tijdens de reis. Bedwantsen hebben geen schijn van kans tegen een goed afgesloten zak.
- Hete wasbeurt: Terug van vakantie? Pak je koffer buiten in de tuin of op het balkon uit en was je kleren meteen op hoge temperatuur. Bedwantsen overleven temperaturen boven de 50 graden Celsius niet.
Meld bedwantsen meteen bij de accomodatie
Op de vraag wat je moet doen als je bedwantsen aantreft op je vakantiebestemming, is Janssen erg duidelijk: “Meteen melding maken bij je accommodatie. Zij kunnen dan ook direct passende maatregelen nemen. Vraag in de tussentijd wel om een andere kamer en check voor de zekerheid ook even je bagage. Maar wat je ook doet, laat bedwantsen je vakantiepret niet bederven!”
Ontdek je na thuiskomst bedwantsen? Kun je het volgende proberen.
1. Beddengoed heet wassen
Bedwantsen kunnen niet tegen hoge temperaturen, dus het is een goed idee om je beddengoed te wassen op 60°C
voor minstens één uur. Je kunt je lakens en kleren ook even lang in de droogkast steken.
2. Stofzuigen
Ga met de stofzuiger langs allehoekjes en kiertjesin je slaapkamer. Gebruik hiervoor eventueel een speciaal, smal opzetstuk. Vergeet zeker niet onder het bed en de randen van de matras te stofzuigen.
3. Haal je huis niet overhoop
Wie bedwantsen in een kamer ontdekt, is geneigd om alle spullen eruit
te halen om de ruimte grondig te reinigen. Toch doe je dat beter niet, want op die manier krijgen ze vrij spel om zich overal in huis te verspreiden.
4. Gebruik een stoomstrijkijzer
Als je een stoomstrijkijzer hebt dat hoge temperaturen haalt, kun je hiermee jematras strijken. Het stoom doodt niet alleen de grotere bedwantsen, maar ook deeitjes. Heb je geen stoomstrijkijzer, dan kun je ook eenstoommachinehuren.
5. Textiel invriezen
Bedwantsen houden niet van extreme warmte, maar ook niet van te koude temperaturen. Je kunt je beddengoed en kleding in een vuilniszak doen en vervolgens een weekje (of langer) in de diepvries van minstens -20°C
steken. Als je niet genoeg plaats hebt in je vriezer of er geen hebt, kun je eventueel ten rade gaan bij een vrieshuis
of ander bedrijf dat werkt met industriële diepvriezers.
6. Schakel een ongediertebestrijder in
In de meeste gevallen is het nodig om eenprofessionele ongediertebestrijderin te schakelen om komaf te maken met bedwantsen. Zij beschikken over dejuiste middelenom je voorgoed te verlossen van deze vervelende insecten. Ga zekernooit zelf aan de slagmet insecticiden of andere giftige bestrijdingsmiddelen!
Voor meer informatie of professioneel advies, kijk op
Beestjeskwijt.nl .