Tijd van gratis plastic verpakkingen eten en drinken voorbij vanaf 1 juli 2023

14 jun 2023, 17:49 Politieberichten
fast food gf51dbb2db 640
fast-food-gf51dbb2db_640

Vanaf 1 juli 2023 moet betaald worden voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Wie eten of drinken afhaalt of laat bezorgen merkt dat ondernemers die dan niet meer gratis mogen aanbieden.

Ze zijn wel verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan een door de klant meegebrachte verpakking zijn of een herbruikbare van de aanbieder.

Negentien miljoen plastic verpakkingen per dag

Elke dag worden in Nederland negentien miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggegooid die slechts één keer zijn gebruikt. Om de afvalberg te verkleinen en zwerfafval terug te dringen zijn nu maatregelen getroffen. Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden straks deze regels:

  • Wegwerpbekers en -bakjes moeten worden betaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor een koffie op het station, een frietje uit de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt of een in plastic verpakt broodje bij het tankstation.
  • De kosten van wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan apart op de kassabon vermeld.
  • Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden: herbruikbare bekers en bakjes waarvoor een borg moet worden betaald en die je terug kunt brengen of ze vullen een beker of bak van de klant.

Herbruikbaar servies

Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan een afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen. Die beker koffie voor onderweg lijkt veelal van papier, maar bevat een plastic laagje om hem waterdicht te maken. Dat geldt ook voor veel papieren bakjes. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Als richtlijnen geeft de overheid mee:

  • 0,25 euro voor een beker;
  • 0,50 euro voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes);
  • 0,05 euro voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus.

Om hergebruik een extra zet te geven, worden vanaf 1 januari 2024 nog een aantal andere regels van kracht. Ga je in bijvoorbeeld een snackbar wat eten? Dan krijg je geen plastic mes, vork of beker meer maar herbruikbaar servies.