Buurt voor buurt

Foto:

Rubriek waarin inwoners van de gemeente Rheden hun verhaal kwijt kunnen over lokale, politieke kwesties. Een impressie van Joop Zijlstra over de Oranjebuurt in Dieren.

Door: Joop Zijlstra
‘Het rommelt in hart van Dieren’. Onheilspellende kop in De Gelderlander van donderdag. De foto maakt de treurnis compleet. De huizen daar gaan tegen de grond, zegt de heer König (wethouder D66). ‘De Oranjebuurt is een mooie buurt’, sprak hij nog. Zal de buurt verzakelijken? Het lijkt erop. Er worden immers huizen gesloopt. 
Moeten we daar rouwig om zijn? Is er alleen droefheid? Er zijn er die lichtpunten zien! ‘Wij ruilen de oude Oranjebuurt in voor een nieuwe Oranjebuurt’, juichen ze. Die buurt wordt even verderop gebouwd. Op Hof te Dieren, de plaats waar eens de Oranjes uitrustten na de jacht. Prachtig toch! Er komen nu op het landgoed rijke invaliden te wonen. Omwille van hun rust en hun verzorging is men zelfs van plan de verkeersweg N348 te verleggen.
 
Misschien is er één ding toch spijtig? In een van de te slopen woningen, Noorderparallelweg 25, woont een oud echtpaar, dat er zo graag blijft wonen. Dat staat ook in de krant. Beiden verzetten zich tegen König c.s. Voor die laatsten rest een moeilijkheid. De (bejaarde) mensen zullen hun huis niet goedschiks verlaten. Hun huis blijft dus staan.
 
Dat komt neer op onteigening, een proces dat jaren kan duren, als het al lukt. Nummer 25 zal, afgetimmerd aan één kant, blijven staan. Lichtpunt daarvan is weer dat het ons als monument, nog lang zal herinneren aan ons bestuur, ten nauwste verweven met de kasteelheren. 
Goed dat de Raad van State nog komt kijken. Gelukkig zijn de te slopen huizen van goede kwaliteit en kunnen straks zo weer deel uitmaken van de bestaande mooie Oranjebuurt.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen