INGEZONDEN: Afschaffen betaald parkeren in Velp: goed idee?!

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Het College wil het betaald parkeren in Velp afschaffen. Dit was al in het coalitieakkoord afgesproken. Om te kijken of inwoners dit zien zitten, is er onlangs een onderzoek uitgevoerd in Velp.

De gemeente vroeg winkeliers, omwonenden en mensen die boodschappen deden of ze voor of tegen het afschaffen van betaald parkeren zijn. Het is niet zo verrassend dat mensen die boodschappen doen liever gratis parkeren dan dat ze er voor moeten betalen. Ook de meeste omwonenden zijn voor, misschien wordt er dan minder in zijstraten geparkeerd. Winkeliers zijn er natuurlijk ook blij mee, het is ‘een service aan de klant’.

GroenLinks wil niet dat het college het betaald parkeren afschaft. Waarom? Zoals u misschien wel weet, verkeert de gemeente financieel in heel zwaar weer. Een storm, mogen we het wel noemen. We geven veel meer geld uit dan we binnenkrijgen. Dit komt ook omdat het Rijk ons steeds minder geld geeft voor belangrijke taken, zoals Jeugdzorg. In elk geval moeten we de komende jaren flink gaan bezuinigen, wel 6 miljoen per jaar. Dat is heel veel geld.

Het afschaffen van betaald parkeren kost geld. De gemeente krijgt immers geen parkeergeld meer binnen. Dit scheelt elk jaar € 66.500. We besparen ook niet op parkeerwachters, want die moeten de blauwe parkeerzone blijven handhaven. GroenLinks vindt het bizar dat je cadeautjes weg wil geven in een jaar dat je flink moet gaan snijden in de sociale voorzieningen. Er zijn nu belangrijkere dingen om ons geld aan te besteden. Als je de mensen in het onderzoek had gevraagd: ‘wat vind je belangrijker, goede sociale voorzieningen of gratis parkeren?’, was het antwoord heel anders geweest, denken wij.

Daar komt bij dat het college het betaald parkeren wil afschaffen om de lokale economie te versterken. Uit het onderzoek van de gemeente wordt ook duidelijk dat er niet opeens meer mensen boodschappen gaan doen in Velp als parkeren gratis is. Het levert economisch dus niks op.

Tot slot vindt GroenLinks dat je, als je betaald parkeren afschaft, mensen uitnodigt om met de auto te komen. We vinden het raar dat de gemeente aan de ene kant druk bezig is met klimaatbeleid, maar aan de andere kant autorijden stimuleert.

Dus het afschaffen van betaald parkeren in Velp? Doe maar niet.

Linda Nieuwenhoven, Raadslid GroenLinks

Lees ook:

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden