In Memoriam Ineke Holierook 5 december 1946 – 11 mei 2019

Foto: Memoriam

RHEDEN/ELST – Zaterdag 11 mei 2019 is Ineke Holierook overleden, een gedreven PvdA politicus met een groot rood hart. Ze was van 1983 – 89 raadslid en van 1989 – 98 wethouder in de gemeente Rheden.

Ineke was een zeer actieve, betrokken, enthousiaste en creatieve vrouw die geen enkele moeite had om zaken op een frisse en ongebruikelijke manier aan te pakken. Maar ook iemand die als ze eenmaal een koers had uitgezet, daar vol voor ging.

Ineke Holierook Eind 1987 besloot het college dat er een asielzoekersopvang (AC) moest komen in Velp. Zij vond een gebouw aan de Daalhuizerweg daar prima geschikt voor. Op een inspraakavond in de Hoge School Larenstein was de voltallige buurt aanwezig en stevig tegen.

Ineke liet de bezoekers uitrazen en besloot hem met de mededeling: “En het gaat toch door”. De zaal viel even stil waarop de voorzitter van de belangenvereniging, Arthur Ohm, reageerde met: “OK … maar dan gaan we ze wel goed opvangen”. Dat heeft de buurt met enthousiasme waargemaakt.

Muziek was één van haar grote passies; ze schreef na de kernramp in Tsjernobyl in 1986 een lied dat landelijke bekendheid kreeg: “Moeder haal je kind in huis als het begint te regenen…..”. Met een vriendin vormde ze een zingend duo. Voor de verjaardag van Joop den Uijl heeft ze in de jaren 70 een lied gecomponeerd en hem tijdens een congres toegezongen.

Als wethouder was ze verantwoordelijk voor Welzijnscoördinatie, Sociale Zaken en Arbeid, Maatschappelijk Welzijn en Gezondheidszorg, Onderwijs en Sport. Met name bij de eerste beleidsvelden was ze, ook als raadslid al, met hart en ziel betrokken.

Commissievergaderingen onder haar leiding konden flink uitlopen, maar ze vond dat je na een stevig debat elkaar ook onder ontspannen omstandigheden moest leren kennen. Ze eindigden dan ook vaak in het Wapen van Atlone in De Steeg.

Toen haar moeder overleden was is ze in het ouderlijk huis in Elst (U) getrokken. Van 2007 – 17 was ze raadslid in de gemeente Rhenen. Ze is lid geweest van de Roode vrouwen en een groot voorvechtster van vrouwen in politiek.

Ineke was een mens om niet gauw te vergeten.

Namens De Partij van de Arbeid afdeling Rheden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden