Bezoek Lodewijk Asscher aan Velp groot succes aldus PVDA

Foto: Lodewijk Asscher

INGEZONDEN PVDA – Maandag 9 december 2019 was Lodewijk Asscher in Velp, uitgenodigd door Boekhandel Jansen & de Feijter en de PVDA afdeling Rheden en Rozendaal. De grote zaal van Parkstaete zat bomvol.

Aanleiding was het verschijnen van zijn boek ‘Opstaan in het Lloyd Hotel’, waarin hij de thema’s leiderschap, de mens in de politiek en de toekomst van de sociaaldemocratie beschrijft.

Leiderschap toon je als je in het kader van de bezuinigingen ingrepen moet doen die je tegen de borst stuiten maar die op dat moment nodig zijn. In dit coalitieland is politiek een kwestie van geven en nemen. Je moet dan vertrouwen op je eigen oordeel en voorwaarden inbouwen.

De verhuurdersheffing heeft de PvdA geslikt, omdat het een tijdelijke maatregel zou zijn. De Tweede Kamerfractie stemt nu tegen het belastingplan, heel ongebruikelijk, omdat de heffing blijft bestaan.

Je moet ook fouten kunnen toegeven.

Dat de PvdA ingestemd heeft met de verhoging van de AOW leeftijd, had niet mogen gebeuren. In de Tweede Kamer haalt dat niet veel uit omdat Groen Links bij voorbaat heeft gezegd alle begrotingsvoorstellen te zullen steunen. Asscher heeft zijn hoop nu gevestigd op de Eerste Kamer.

In 2017 moest Asscher, toen net lijsttrekker, op campagne, terwijl zijn vader op sterven lag. De partij zat diep in de put. Je moet er dan vol tegenaan, terwijl je bij je vader wilt zijn. Als hij dan aan het eind van een tour zijn vader bezocht, om hem op te beuren, gebeurde het omgekeerde. Zijn vader beurde Lodewijk op: ‘Jongen je doet het geweldig op de TV’.

Bezuinigen, het neoliberalisme en de globalisering treffen vooral de meest kwetsbaren in de samenleving. Het blijft de klassieke opdracht van de sociaaldemocratie daar tegen te strijden.

Als wethouder Onderwijs in Amsterdam kreeg hij te maken met 60 zwakke scholen, niet verwonderlijk in wijken met een kwetsbare bevolking. In het overleg met de schoolbesturen kon hij na wat aandringen de afspraak maken dat de gemeente middelen en hulp ter beschikking zou stellen onder voorwaarde dat zij hun stinkende best zouden doen de situatie te verbeteren. Na een paar jaar waren er nog maar vier zwakke scholen over.

De vergrijzing van de partij baart zorg. Gelukkig neemt de aanwas van Jonge Socialisten toe. De partij heeft een netwerk van leden in de leeftijd van 15-35 jaar opgericht: de hemelbestormers.

Asscher en de aanwezigen keken terug op een zeer geslaagde avond, aldus; Tom Couwenhoven en Rianne te Beest – PVDA Rheden.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden