Snelfietsroute Velp – Dieren en bezuinigingen

Foto: Christine Kaiser

INGEZONDEN BRIEF – Op 20 januari 2020 was er een informatieavond over de snelfietsroute die de gemeente Rheden beoogt aan te leggen tussen Velp en Dieren. Een slepende kwestie want ook 2 jaar terug bezochten wij al een informatieavond hierover. Het verzet, vooral vanuit de straat waar ik aan woon, is groot.

Waarom gemeente Rheden ooit heeft bedacht de Zuider Parallelweg als snelfietsroute in te richten is mij een raadsel. Omdat op meerdere plekken aan de Zuider Parallelweg spoorwegovergangen zijn gesitueerd is de vaak gebruikelijke voorrang voor ‘snelfietsers’ op die plaatsen niet mogelijk. Verkeer wat van een spoorwegovergang af komt dient met het oog op veiligheid voorrang te krijgen.

De Zuider Parallelweg is smal. In het deel waar ik aan woon kwam jaren geleden de verplichting om met de auto deels op de stoep te parkeren. De stoep is hierdoor onbeloopbaar geworden, mensen slalommen om auto’s heen en als je invalide bent of met een kinderwagen loopt is op straat lopen de enige optie. Het laatste stuk voordat men de Emmastraat op rijdt is zo smal dat er auto’s nu al vaak uit moeten wijken naar de stoep om fietsers te laten passeren.

In het rapport van twee jaar terug stond dat het aanleggen van de snelfietsroute een slordige 5 ½ miljoen gaat kosten. Of dat nog toereikend is weet ik niet. Is het het waard? Ikzelf kan ermee leven als de Zuider Parallelweg in Velp als snelfietsroute ingericht zou worden. Maar was het niet zo dat gemeente Rheden fors moest bezuinigen?

Dit jaar alleen al moet er 4,5 miljoen bezuinigd worden. Die bezuiniging moet uiteindelijk in 2023 opgelopen zijn tot 7 miljoen.

Tja, waar kun je dan nog op bezuinigen? Oh ja, op de zorg. Daarop moet in Rheden dit jaar 3,4 miljoen worden bespaard. De zorg is een hoge kostenpost in Rheden, want Rheden vergrijst. En met een overwegend ‘grijze’ bevolking is het logisch dat zorgkosten hoog oplopen.

Dus, concludeert gemeente Rheden, moeten we zelfredzamer worden. Maar is er voor velen onder ons niet een einde aan het komen aan ons vermogen almaar zelfredzamer te worden?

Ik snap er helemaal niets van. Ja, bezuinigen, dat snap ik nog. Maar op de zorg, die al zo zwaar getroffen wordt, bezuinig je niet nóg meer. Zorg is een onvermijdelijke kostenpost. Zorg is noodzakelijk.

Zou het niet zo kunnen zijn dat de inwoners van gemeente Rheden eerder zullen kiezen voor behoud van zorg in plaats van voor een snelfietsroute?

Ingezonden door: Christine Kaiser, Velp

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden