Groen Links op de bres voor energiebesparing zwembad

Foto:

RHEDEN – Een inwoner van Rheden heeft de gemeente en GroenLinks attent gemaakt op een mogelijkheid om energie te besparen in het zwembad. Het blijkt mogelijk om met een ‘filmlaag’ die op water drijft, verdamping van water tegen te gaan. Groen Links in de gemeente Rheden heeft het plan geadopteerd.

“10% tot 30% besparen op de energiekosten van zwembaden is in deze tijden van bezuinigen een zeer interessante mogelijkheid”, aldus een woordvoerder van de politieke partij, “omdat dit idee zowel goed is voor het milieu als energie helpt te besparen en daarmee kosten, heeft GroenLinks dit idee geadopteerd en in de gemeenteraad aan de orde gesteld in het kader van de begroting 2014 van de gemeente Rheden”.
Besparing
Het gebruik van de ‘film’ remt de verdamping en verdamping vergt meer energie dan het verwarmen van water, zodat het remmen van verdamping voor zwembaden een flinke energiebesparing kan opleveren. Aanvullend voordeel is dat door minder verdamping de luchtvochtigheid daalt, waardoor er minder lucht geventileerd hoeft te worden en er minder corrosie optreedt. Ook dit levert een aanzienlijke besparing op. Inmiddels maken tien zwembaden gebruik van het systeem en de resultaten zijn boven verwachting.
Onderzoek Dumpel
“De gemeente Rheden wil rond het jaar 2040 klimaat neutraal zijn. De GroenLinks fractie stelt daarom voor met deze oplossing te gaan proefdraaien in zwembad de Dumpel en bij goede resultaten deze oplossing ook over te nemen in het nieuw te ontwikkelen binnenzwembad. Het college gaat mogelijke toepassing in de Dumpel onderzoeken”. Ook andere zwembadhouders (fysiotherapie, sportbedrijven) zouden van deze energiebesparing kunnen profiteren.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden