Quirijn (28) kan weer tennissen dankzij leenrolstoel

Foto: Marjo Hendrix Fotografie

VELP – Quirijn Brinkman (28) uit Velp heeft altijd aan tennis gedaan. Toen hij niet zo lang geleden in een rolstoel terecht kwam, dacht hij dat die sport niet meer mogelijk was. Tot zijn buurman hem de tip gaf om rolstoeltennis uit te proberen.

Met een rolstoel van Wheels2Sport kon hij weer aan het tennissen proeven. “Ik ben blij dat ik mijn oude sport weer kan uitoefenen.”

Quirijn heeft een functioneel neurologische stoornis. “De aanleiding weten ze niet exact, maar ik heb daardoor een verlamming in mijn linkerbeen en soms valt mijn rechterbeen ook uit. Dan doen mijn benen het gewoon niet meer. In mijn rolstoel moest ik daarna letterlijk het wiel opnieuw uitvinden.”

Vertrouwd gevoel

Via de parkmanager van TV Beekhuizen, waar hij altijd al tenniste, kreeg hij een mail over een rolstoelvaardigheidstraining vanuit Uniek Sporten. “Ik zat toen vrij kort in een rolstoel dus dat leek mij wel goed idee. Ik heb bij die training ook al verschillende sporten uitgeprobeerd: basketbal, handbiken, en rolstoeltennis.” Tennis gaf hem gelijk weer een vertrouwd gevoel terug.

Uitproberen

Hij kon toen eerst beginnen in een kinderrolstoel van de Esther Vergeer Foundation. “Ik ben meteen met toernooien begonnen, want daar leer je gewoon heel veel van. Iedereen zei al: ‘die stoel past jou niet’. Toen dacht ik: dat zal wel en om meteen zo’n rolstoel aan te schaffen is best een heel bedrag.” Hij wilde eigenlijk eerst een stoel kunnen proberen voor hij zelf een sportrolstoel ging aanschaffen. Dat is precies wat bij Wheels2Sport kan. Daar kun je namelijk zes maanden een rolstoel proberen. “Dat is ideaal natuurlijk”, zegt Quirijn.

Wendbaarder

De eerste keer in de rolstoel van Wheels2Sport was gelijk een wereld van verschil. “De wielen zijn groter dus met minder inspanning kun je meer kracht zetten. Dat is wel fijn. Je bent wendbaarder.” Het uitproberen van de rolstoel heeft hem ook geholpen bij het uitvinden wat hij nodig heeft. “Ik heb nu ook een eigen rolstoel gevonden die eigenlijk op mij staat te wachten.”

Met valide spelers

Hij kan iedereen daarom ook adviseren om net als hem gewoon contact met Wheels2Sport op te nemen en het gewoon te proberen. “Sport helpt je wel om een barrière door te komen, want het is toch makkelijker om contacten te leggen tijdens het sporten.” Het leuke aan tennis vindt hij dat niet eens alleen met mensen met een beperking hoeft te zijn. “Ik vind het heel grappig om te mixen met andere tennissers en mindervalide te maken. De staande spelers verzinnen dan wel allemaal regels: ‘ja de bal mag ook wel drie keer stuiteren’. Dat heb ik helemaal niet nodig. Het is niet zo dat omdat ik invalide ben dat ik andere spelregels nodig heb.”

Wil jij net als Quirijn ook een sport uitproberen met een leenrolstoel? Ga voor meer informatie over Wheels2sport naar de website van Uniek Sporten of stuur direct een mail naar [email protected] om een intakegesprek te plannen!

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden