Nederland naar Wereldspelen in Zuid-Afrika

Foto:

Van 28 juli tot en met 4 augustus worden in Durban, Zuid-Afrika, de World Transplant Games gehouden. De deelnemende sporters zijn levensbedreigend ziek geweest en mogen dankzij een donor verder leven. Nederland doet mee met 54 getransplanteerde sporters.

De World Transplant Games (WTG) is een tweejaarlijks sportevenement op wereldniveau dat voor de negentiende keer plaatsvindt. Meer dan 1500 deelnemers uit 69 landen gaan de strijd met elkaar aan in o.a. atletiek, badminton, golf, squash, tafeltennis, tennis, volleybal, wielrennen en zwemmen. Nederland participeert al sinds de eerste Spelen in 1978 en behoort tot de vijf best presterende landen.
Motivatie uit dankbaarheid
De Nederlandse delegatie bestaat uit 32 nier-, 8 long, 7 hart-, 4 lever- en 3 stamcelgetransplanteerden in de leeftijd van 10 tot 74 jaar. Er wordt al maandenlang hard getraind onder begeleiding van trainers aangesloten bij Stichting Sport en Transplantatie. De motivatie is enorm. Een uiting van dankbaarheid richting donor maar ook een bewijs van behaalde kwaliteit van leven. 
Hart- en niertransplantatie
Iedere deelnemer heeft zijn of haar eigen indrukwekkende, emotionele en bijzondere verhaal. Bijvoorbeeld de 26-jarige zwemster Evy van der Pol-van Kempen uit Berkel-Enschot. In 2003 onderging zij een harttransplantatie, het gevolg van een complicatie van behandeling aan botkanker. In 2007 debuteerde zij tijdens de World Transplant Games in Bangkok; ze behaalde daar twee bronzen medailles. Maar opnieuw sloeg het noodlot toe. In 2009 had Evy een donornier nodig, haar moeder stond er een af. Na een uiterst snel herstel en intensieve training behaalde zij een gouden medaille bij de WTG 2011 in Göteborg. Zij hoopt deze prestatie in Durban te evenaren.
wtg-evy3
De Nederlandse delegatie vertrekt op 25 juli naar Zuid-Afrika, op 5 augustus wordt de ploeg in Arnhem onthaald met, naar verwachting, vele behaalde medailles en bijzondere ervaringen.
Kijk voor meer informatie over ‘sport en transplantatie’ en de resultaten tijdens de spelen op: www.sportentransplantatie.nl 
Foto boven: Evy van der Pol-van Kempen in actie (foto: Esther de Bruijn), foto onder: ‘de prijzenkast’ (foto: Omroep Max/Sport en Transplantatie)
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen