ATAG Posbankloop prooi voor Koech, parcoursrecord bij dames 6km

VELP – De ATAG Posbankloop 2012 is gewonnen door de als grote favoriet gestarte Matthew Koech (44:54). De uit Kenia afkomstige atleet had er echter wel een stevige eindsprint voor nodig, het jeugdige Nederlandse talent Jesper van der Wielen zat hem in de laatste kilometer op de hielen en finishte uiteindelijk op 4 seconde achterstand. De Belg Dieter Vanstreels legde beslag op de derde plaats (46:49). Op de top van de zonnige en druk bezocht Posbank kwamen de heren in dezelfde volgorde door.

15km Dames

Ook bij de dames voerde Kenia de ranglijst aan: Esther Chemtai (50:49) finishte als eerste, elf seconde voor haar landgenote Josephine Chepkoech. De Nederlandse Nadja Wijenberg was de derde dame aan de meet, zij liep de 15 km in 57:31.

De winnende tijd was slechts vijf seconden verwijderd van het parcoursrecord, gelopen in 2002 door Delilah Asiago (Ken)

6 km Heren

De wedstrijd over 6 km werd gewonnen door de Braziliaan Daniel Chaves. Hij finishte, met grote voorsprong op de nummer twee, in 18:24. Deze tijd lag slechts acht seconden van het parcoursrecord. De Nederlanders Luc Schout (19:07) en Lars Paardekooper (19:11) finishten vlak achter elkaar op de Rozendaalselaan in Velp.

6 km Dames – Parcoursrecord verpulverd

Bleven op alle andere afstanden de oude ronderecords staan, zo niet bij de dames op de 6 km. Jamie van Lieshout liep de 6 km in 21:19, meer dan een minuut sneller dan het vorige record dat vorig jaar werd gelopen. Van Lieshout eindigde met deze tijd als 8e in de over-all uitslag. Aria Schouten (Bel) eindigde op de tweede plaats, met 22:59 net binnen de 23 minuten. Esther Schouten (Bel) finishte als derde, één seconde voor de Nederlandse Saskia Weinans (resp. 23:43, 23:44)

Bedrijvenloop

Op beide afstanden vond ook een bedrijvenloop plaats, bedrijven konden zich met een team inschrijven. De 15 km werd gewonnen door team Run2Day 1, op de 6km was team DDJ Accountants & Adviseurs 1 de snelste.

Recreanten

Dit jaar zijn bijna 3000 deelnemers over de finish gekomen (inclusief Kidsrun). Vooral veel mensen uit de regio schrijven zich traditioneel in voor de Posbankloop, zij lopen regelmatig hun rondjes in het Nationaal Park Veluwezoom en vinden het leuk dit eens per jaar in een wedstrijd te doen. Traditioneel staat er veel publiek om de lopers aan te moedigen, met als extra oppepper muziekbands op meerdere locaties langs het parcours. De editie 2012 gaat weer de boeken in als een mooie dag, met een heerlijk najaarszonnetje en een gemoedelijke temperatuur was het voor de lopers een prachtige run.

Als laatste over de finish

Omdat alle lopers respect verdienen heeft Rheden.Nieuws.nl veel foto’s en een aantal video’s geplaatst. Het geeft een aardige impressie van deze dag. Speciale vermelding is er voor de atleten die als laatste over finish zijn gekomen. Voor iedereen is deze loop een uitdaging en voor sommigen heeft het uitlopen een speciale betekenis, welke tijd er ook gelopen wordt.

Op de 6 km werd de rij gesloten door Bach Nguyen uit Arnhem, hij liep de afstand in 52:56;

Hans Futselaar uit Baarn bleef de bezemwagen voor op de 15 km, het lukte nèt niet binnen de twee uur te blijven: 2:02:26.

Klik op de foto’s voor een groter formaat.

Kijk voor foto’s en video’s op de tab FOTO’S (klik voor link)

Kijk voor eerder gepubliceerde berichten in het dossier (link onderaan het bericht)