PvdA: Ons gras is het groenst van de buurt

Foto: PvdA Rheden

Advertorial – Wat is het hier schitterend! Bossen, IJssel, fantastische vergezichten op wandel- en fietsafstand. Edelherten kruisen je pad en vogels kwetteren je tegemoet. Het gras zou altijd groener zijn bij de buren: dat is in Rheden écht niet zo: letterlijk dan. We moeten de natuur koesteren. Dat is absoluut nodig.

De Veluwezoom

Kijk in het weekend eens rond op onze mooie Veluwezoom. Een file dampende auto’s door een schitterend natuurgebied waar ook fietsers en wandelaars een weg omhoog zoeken. Dit gaat ten koste van de natuur. Niet van de ene op de andere dag met het blote oog waarneembaar. Maar kijk verder vooruit en Nationaal Park Veluwezoom waar we zo van genieten, staat er niet best meer voor. Het genieten van het verleden is niet langer het genieten voor de toekomst. De natuurbeleving is ook geen gegeven meer. Ook hier geldt: keuzes maken! Natuur toegankelijk? Ja! Met de fiets, wandelend of voor iedereen toegankelijk elektrisch vervoer. Niet meer iedereen met z’n eigen auto naar iedere gewenste plek. Natuurlijk is dat jammer, maar het is ook zoveel beter voor de natuur. We moeten er voor zorgen dat onze dorpen baat hebben van de bezoekers, geen over last. Daarmee zijn wij vóór een mooi nationaal park in de toekomst!

Sterkste schouders

Je hoeft maar een krant open te slaan en het gaat erover: klimaatverandering, stikstof en natuur, energietransitie. Gevoelsmatig onderwerpen ver van ons bed. Toch hebben we er dagelijks mee te maken. Wereldwijde klimaatafspraken over minder uitstoot van broeikasgassen komen bij ons als groene energiebronnen in het landschap terecht. De gemeente gaat hier met een burgerberaad keuzes maken om samen te verkennen hoe we dit kunnen doen. We moeten niet vergeten om onze woningen te isoleren. Dat is zeker niet voldoende om duurzaam te leven. En niet iedereen kan dit betalen. We zien dat energiearmoede toeslaat, vooral bij de mensen die geen geld hebben om te isoleren. De PvdA wil hiervoor een oplossing zoeken. Daarbij geldt altijd dat de sterkste schouders, de zwaarste lasten dragen. Want niets doen is geen optie.

Stikstof

Door alle natuurgebieden in onze gemeente kunnen we niet zoveel of zo snel woningen bouwen als we willen. En dat in een vastgelopen woningmarkt die alleen bereikbaar is voor de mensen mét een dikke knip. De stikstofcrisis laat zien dat we de keuze voor verduurzaming moeten maken, ook in onze gemeente. Keuzes die nu nodig zijn en waarvan we de baten in de toekomst terugzien. De PvdA staat voor een duurzame volkshuisvesting. Betaalbare woningen dus, die ervoor zorgen dat jongeren en senioren die hier willen blijven wonen, een kans maken. Goed voor hen, goed voor onze samenleving, goed voor het milieu.

Dat vindt de PvdA de kunst van het gemeentebestuur: soms samen lastige beslissingen nemen die op lange termijn veel vruchten afwerpen. Hier staat de PvdA voor. Zodat niet alleen wij, maar ook toekomstige generaties #ThuisinRheden zijn. Waar het gras letterlijk groener is dan dat van de buren.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: PvdA Rheden

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen