Pieternel Beuzekom regelt programma in en rond Oude Jan tijdens Dorpsfeest Velp

Foto: Rob van der Ent

VELP  – Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit. Het dorpsfeest in Velp op zondag 10 september ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van de gemeente Rheden ís zo’n grote gebeurtenis, en daarom zijn de voorbereidingen al maanden in volle gang.

Het dorpsfeest begint die dag om 11:00 uur bij het kerkje de Oude Jan aan de Kerkstraat. Om 12 uur verplaatst het zich naar de Van Spaenallee, de oprijlaan van Kasteel Biljoen, waar ’s middags van alles is te doen.

Als je het hebt over de geschiedenis van Velp, heb je het over de Oude Jan en Kasteel Biljoen. Het oudste deel van het kerkje, het schip, dateert van rond het jaar 1100. De toren van honderd jaar later. Een paar boerderijen eromheen, en dat was Velp in die dagen. Kasteel Biljoen werd gebouwd in de zestiende eeuw en van het begin af aan was er een nauwe band met het kerkje een paar honderd meter verderop. Er was lange tijd zelfs een rechtstreekse verbinding: de Biljoense Kerkweg. De kasteelheren en -vrouwen gebruikten die als ze ter kerke gingen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rheden 450 jaar - Pieternel Beuzekom - Rob van der Ent

Pieternel Beuzekom (40) vindt het prachtig, die verhalen. Ze woont sinds zes jaar met man en kinderen recht tegenover de Oude Jan aan de Kerkstraat. “We zijn vanuit het westen van het land hierheen verhuisd omdat we meer ruimte zochten en meer groen om ons heen wilden. Dat hebben we gevonden. Velp is prachtig, en als je vanuit je raam dan ook nog op zo’n historisch kerkje kijkt…”

Pieternel is sinds enige tijd bestuurslid van de Vrienden van de Oude Jan. Een stichting die haar zaakjes goed voor elkaar heeft. Het kerkje ziet er prima uit, er worden regelmatig (klassieke) concerten gehouden en de Oude Jan wordt ook verhuurd voor gelegenheden. Pieternel: “Ik heb een specifieke taak als bestuurslid: nadenken over de toekomst van de Oude Jan. Wel iets dat me ligt. Ik ben een creatieveling die graag bezig is met dingen als visie, strategie en ontwikkeling.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rheden 450 jaar - Dorpsfeest Velp1 - Rob van der Ent

Dat de Oude Jan betrokken wordt bij het Velpse feest ter gelegenheid van 450 jaar Rheden, vindt Pieternel Beuzekom niet meer dan logisch. Omdat er een relatie is met Kasteel Biljoen en omdat het een mooi moment is om het kerkje onder de aandacht te brengen. Tijdens het uurtje dat nu in het programma is ingeruimd, wil Pieternel de ‘verhalen vertellen’ van de Oude Jan.

“Er zijn nog veel oude dingen bewaard gebleven. Een waterpomp bijvoorbeeld en een speciale plek van een een linde waaronder vroeger recht werd gesproken, daar staat nu een andere boom nog. Of wetenswaardigheden, zoals het feit dat er ooit een naai- en spinschool in de kerk heeft gezeten. Op een ontspannen manier, met een kop koffie of thee erbij, willen we die verhalen op 10 september vertellen. In de hoop dat we veel mensen, vooral ook jongeren en gezinnen, mogen verwelkomen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rheden 450 jaar - Susanna van Grinsven - Rob van der Ent

De Stichting Vrienden van de Oude Jan staat er niet alleen voor. Studio26 school voor Podiumkunsten en carnavalsvereniging De Narrenkap verlenen hun medewerking. Een aantal leerlingen van de vooropleiding dans van Studio26 verzorgen voorstellingen en leden van De Narrenkap zijn aanwezig in vrolijke carnavalskledij en gaan kinderen schminken.

Susanna van Grinsven van Studio26: “Als school voor podiumkunsten in Velp die veel met jonge kinderen bezig is, vinden we het leuk bij zo’n festiviteit te worden betrokken. Met dans en theater willen we de geschiedenis van de gemeente Rheden op een laagdrempelige manier tot leven laten komen. En dan ook nog in een bijzondere omgeving, die van een kerk. Heel uitdagend om daar iets pakkends van te maken.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rheden 450 jaar - Mariette Flipse - Rob van der Ent

Ook voorzitter Mariette Flipse van De Narrenkap verheugt zich erop. “We zijn een vereniging die meer doet dan alleen carnaval vieren. Daarin past het leveren van een bijdrage aan de inloop in de Oude Jan tijdens het Velpse dorpsfeest. Het kerkje waar vroeger onze carnavalsmissen werden gehouden. De hoogste onderscheiding binnen onze vereniging is ook nog steeds ‘Commandeur van de Oude Jan’.”

De medewerking die ze krijgt geeft Pieternel Beuzekom het vertrouwen dat het uurtje Oude Jan op 10 september iets bijzonders wordt. “Weet je wat ik hoop? Dat we een soort festivalsfeertje kunnen neerzetten. En dan om 12 uur met z’n allen in een optocht en met muziek naar Kasteel Biljoen om het feest daar voort te zetten. Zo maken we op allerlei manieren verbinding en dat is uiteindelijk toch waar je het voor doet.”

Ook zin in het dorpsfeest? Dan kijk HIER voor de uitnodiging en laat zien dat je ook komt!

Lees ook: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/191107/velp-trapt-af-met-eerste-van-7-dorpsfeesten-op-zondag-10-september-2023

Dorpsfeest Velp - 450 jaar Rheden - Lucas van Hapert

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Dossier: 450 jaar Rheden
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen