Landgoedbewoner Harry Buurman is spin in het web van organisatie Dorpsfeest Velp bij Kasteel Biljoen

Foto: Jikke Göbel

VELP – Tijdens de vergaderingen van de werkgroep die het Velpse dorpsfeest bij Kasteel Biljoen op zondag 10 september organiseert (in het kader van 450 jaar ‘Rheden’) zit een bont gezelschap aan tafel. Eén van de kleurrijkste ‘vogels’ is ongetwijfeld Harry Buurman. Een 76-jarige Velpenaar die ‘alles’ al heeft meegemaakt, maar die nog steeds energiek is.

Met Harry Buurman, spin in het web van de organisatie, kijken we vooruit naar het Velpse dorpsfeest.

Hij bemoeit zich met zo’n beetje alles. Met het ringsteken, het keizerschieten en met de inrichting van het feestterrein bij Biljoen.

Om met dat laatste te beginnen, zo vreemd is dat niet. Harry Buurman werd geboren op landgoed Biljoen en woont er nog steeds. Niet meer in het ouderlijk huis bij kwekerij Overhagen, maar aan de rondweg op Biljoen nummer 7. Tussendoor woonde hij jarenlang op de Gasthuislaan, recht tegenover de Van Spaenallee, de oprijlaan van het kasteel.

Harry: “Mijn ouders hadden op Overhagen een gemengd landbouwbedrijf, inclusief een kwekerij. We waren met negen kinderen (Harry is de middelste, red.), en van jongs af aan moest je gewoon meewerken. Om zes uur de koeien melken en als je terugkwam uit school weer meehelpen op het bedrijf. Pas ’s avonds na het avondeten kon je beginnen aan je huiswerk.”

De contacten met de familie Lüps, de toenmalige eigenaren van Kasteel Biljoen, waren goed, herinnert Harry Buurman zich. “Mevrouw Lüps vierde haar verjaardag altijd bij ons op de kwekerij. Ze had geen zin in al dat gedoe op het kasteel. Mijn moeder organiseerde die verjaardagen. Ik weet ook nog dat het beste fruit en het beste vlees altijd voor meneer en mevrouw Lüps waren. Zo ging dat in die tijd.”

Harry Buurman ging ‘in het groen’. 45 jaar lang had hij zijn eigen bedrijf: Biljoen Groen. Acht jaar geleden deed hij het over aan Fabian Hendriks, die de naam veranderde in Biljoen Groen & Liemers Hendriks. Harry: “Het is fijn om te zien dat Fabian het zo goed en met plezier doet en dat het goed gaat met het bedrijf.”

Harry had (en heeft) ook een hobby: paarden en paardensport.

Hij ontwikkelde zich tot een van de beste parcoursbouwers ter wereld. Tot tien keer toe werd hij gevraagd door de internationale paardensportfederatie om het parcours te bouwen voor het wereldkampioenschap twee- en vierspannen. Harry was meestal handig genoeg er ook nog wat werk voor zijn bedrijf uit te slepen, zodat het mes aan twee kanten sneed.

Van de paarden en het feit dat hij nog steeds op Biljoen woont, is het maar een kleine stap naar het Velpse dorpsfeest. Omdat het feest bij het kasteel wordt gehouden was Harry Buurman een van de eersten die door werkgroepvoorzitter Gety Hengeveld werd gevraagd om mee te werken.
Harry: “Wel logisch. Ik ken iedereen hier en het landgoed heeft voor mij geen geheimen. Ik ken de in- en uitgangen van alle wegen en paden en weet waar aansluitingen zitten. Nu we met de organisatie bezig zijn blijkt dat heel erg van pas te komen.”

De activiteit Ringsteken organiseert Harry Buurman ook inhoudelijk. Omdat hij de contacten heeft de paardensportwereld. “Er komen zeven aanspanningen, waaronder twee Friezen. Helemaal compleet tot gouden oorijzers voor de paarden aan toe. En alle mensen op de koetsen uiteraard in klederdracht. Alleen al om te zien is dat fantastisch. Daar komt het wedstrijdelement nog bij. Mensen die het kennen komen zeker kijken en mensen die het niet kennen raad ik aan op 10 september ’s middags naar Biljoen te komen. Prachtig gewoon, voor oud én jong.”

Harry is ook van de details. Zo heeft hij een uitgelezen gezelschap juryleden gerekruteerd. Onder wie rentmeester Willem van Vliet van de Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK), en mevrouw Toto Modderman, de schoondochter van wijlen Daan Modderman, een van de grondleggers van het aangespannen rijden in Nederland. Toto Modderman woont in de jachtopzichterswoning De Haverkist in de Onzalige Bossen bij De Steeg, waar haar schoonvader tot zijn dood in 1991 woonde.

Ook het keizerschieten tussen twintig koningen en oud-koningen van Velp en de andere Rhedense dorpen, wordt volgens de Velpenaar een spektakel tijdens het Velpse dorpsfeest. “Ik vind het vooral mooi dat het Vogelschieten voor deze gelegenheid terug is op landgoed Biljoen. Dat is de plek waar het hoort, niet op een parkeerplaats bij het gezondheidscentrum, zoals op Koningsdag.”

Hij verwacht een mooie strijd.

“We hebben tien Velpse koningen en oud-koningen en tien uit de andere zes dorpen van de gemeente. We beginnen om 12.30 uur. Ik verwacht dat het laatste deel van de houten vogel na zo’n anderhalf uur naar beneden wordt gehaald. De schutterskeizer rijden we vervolgens het terrein rond in een van de koetsen. Zo grijpen alle onderdelen in elkaar en krijg je een programma dat voor iedereen de moeite waard is. Met als afsluiting ook nog eens een prachtig concert. We zijn er druk mee, maar de dag van het Velpse dorpsfeest wordt een heel bijzondere. Zeker als het weer meewerkt.”

Interview Harry Buurman door: Daan Appels

Lees HIER meer over 450 jaar Rheden

Dorpsfeest Velp

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Volg en Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

 

 

 

 

Dossier: 450 jaar Rheden
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen