Dorpsfeest Velp, een dag om nooit te vergeten!

VELP – Het eerste Dorpsfeest in het kader van 450 jaar gemeente Rheden werd afgelopen zondag georganiseerd in Velp. De bijna 6000 bezoekers genoten van de gastvrije ontvangst en optredens in en rondom de Oude Jan, van de optocht naar landgoed Biljoen en van het gezellige feest dat zich daar rondom het kasteel afspeelde. De dag tevoren waren 350 bewoners van Velpse verzorgingstehuizen al getrakteerd op een gebakje.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dorpsfeest Velp 2023

Hoogtepunten

Hoogtepunt voor de kinderen tijdens het Dorpsfeest was de ouderwetse zweefmolen. De muziek van het Velpse Pretorkest ‘Zo toeter als’ verhoogde de sfeer op het feestterrein, waar bezoekers op stoeltjes en strobalen genoten van hapjes en drankjes. Verderop werd door (oud)-Koningen fanatiek op een houten vogel geschoten en langs de Van Spaenallee draafden prachtige (ook Friese) paarden voor traditionele rijtuigen. Prominente gasten, schouten uit alle zeven dorpen en Rozendaal en leden van Velpse verenigingen waren de deelnemers aan het Ringsteken. Langs de route stonden duizenden bezoekers te genieten van dit prachtige schouwspel.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Expositie, Muziek, Natuurlijk Velp

Ondertussen werd de expositie ‘Velps verenigingsleven vroeger en nu’ in het Koetshuis bezocht door ruim 2000 bezoekers, volgens de samenstellers Anita Matser en Klaas Eldering. Even verderop genoten bezoekers, vaak zittend in het gras met uitzicht op het kasteel, van de optredens van Harmonie Unisono en de Big Band Dieren. De prachtig gepresenteerde lokale producten en activiteiten kregen veel aandacht op de markt ‘Natuurlijk Velp’ en in de bomenrijke laan ‘Biljoen’ stonden enkele bijzondere Oldtimers waar veel liefhebbers van genoten.

Het Velpse Dorpsfeest werd om 16.30 uur afgesloten met een hoogstaand slotconcert door de Guus Tangelder BigBand.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dorpsfeest Velp 2023

Prachtige historische kledij

Het historische karakter van dit speciale feest werd verbeeld door de vaak in prachtige kledij gestoken bezoekers, schouten en schutterskoningen. Zo verschenen de burgemeester, de wethouder en de kasteelheer in ‘kostbare’ fluwelen kostuums en de hen vergezellende echtgenotes is ‘zijden’ japonnen met wijde hoepelrokken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dorpsfeest Velp 2023

Saamhorigheid

Burgemeester Carol van Eert schreef na afloop, en kasteelbewoner Marnix Heersink sloot zich daarbij aan: ‘Wat hebben mijn vrouw en ik genoten! Een prachtig feest, met zovele bezoekers en allemaal vrolijke gezichten, Een feest zoals een dorpsfeest behoort te zijn.’ ‘Heel veel dank aan al die Velpenaren, verenigingsmensen en andere betrokkenen voor hun inzet om Velp dit feest te kunnen bieden. Moge het bijdragen aan een permanente saamhorigheid in het prachtige dorp Velp.’ Dorpswethouder Ronald ter Hoeven vulde bovenstaande aan met de woorden: ‘Een dag om nooit te vergeten! Velp is een stukje mooier geworden door de inzet van al die organisaties en verenigingen en vrijwilligers.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dorpsfeest Velp 2023

Keizer van de gemeente Rheden

Uit alle 7 dorpen van de gemeente Rheden en Rozendaal streden 26 koningen en oud-koningen – waaronder 3 koninginnen – om de begeerde titel: Keizer van de gemeente RhedenPas na 291 schoten viel de houten vogel van zijn stok door een schot van Harrie Nieuwland, oud-koning uit Laag-Soeren. De beker en een speciaal door Juweliershuis Aalbers aangeboden zilveren trofee werden hem overhandigd door de schout van Velp, Judit Wassing. Zij deelde vervolgens prijzen uit aan degenen die een deel van de vogel hadden afgeschoten: Paul Suilen uit Velp (kop), Joost Laagland uit Rozendaal (staart), Ronny Worm uit Rheden (linkervleugel) en Daan Wijlhuizen uit Velp (rechtervleugel).

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dorpsfeest Velp 2023

Ringsteken

Er werden drie wedstrijdrondes gereden met zeven aanspanningen bij het Ringsteken. Aan de prijswinnaars bij de prominenten en de gemeentelijke schouten werden de prijzen uitgereikt door het burgemeestersechtpaar Carol en Jeannette van Eert. Prominenten: 1. Ronald ter Hoeven, dorpswethouder Velp; 2. Mary Heersink, bewoonster kasteel Biljoen; 3. Carol van Eert, burgemeester gemeente Rheden. Schouten: 1. Judit Wassing, schout van Velp; 2. Nico Verhaaf, schout van Dieren; 3. Simon Warmendam, schout/wethouder van Rozendaal. De (geld)prijzen voor Velpse verenigingen werden beschikbaar gesteld en uitgereikt door het echtpaar Marnix en Mary Heersink van kasteel Biljoen. 1. Hockeyclub AHC – Wouter van Rij; 2. Scouting Velpsche Woudloopers – Noa van den Boom; 3. Scouting Pegasus – Fenna de Beijer.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Dorpsfeest Velp 2023

Het weer

Het is altijd fijn wanneer het tijdens een evenement niet regent maar deze dag was voor enkele iets te warm. Zo gingen sommige bezoekers naar huis of bleven thuis vanwege de hitte en was het voor de kraamhouders, de dieren en de mensen in de historische kledij regelmatig afzien. Gelukkig was daar rekening mee gehouden, waren er waterpunten waarbij gratis water te verkrijgen was en boden de bomen en het koetshuis voor de gewenste verkoeling.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Dossier: 450 jaar Rheden
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen