Voorlopig geen groter aantal sociale huurwoningen gemeente Rheden

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – ‘Het IJsseldistrict’ is de naam van de wijk die er gebouwd gaat worden rondom het ziekenhuis is Velp. In de komende 10 jaar kunnen er 750 tot 800 nieuwe woningen worden gebouwd. Uiteindelijk moeten er 1100 nieuwe woningen komen.

Ongeveer 50 woningen zijn bestemd voor sociale huur, maar in het huidige Velp-Zuid zullen er ook 50 sociale huurwoningen verdwijnen.

Kwaliteit omhoog aantal niet

Gemeente Rheden is al langere tijd bezig met dit project. Het doel is meer woongelegenheid, duurzame ontwikkeling en het creëren van woonblokken met verschillende volumes. Dit betekent dat er zowel koop- als huurwoningen in verschillende prijsklassen in de wijk zullen komen te staan. Zo ook sociale huurwoningen. Het is echter wel de bedoeling dat er in de jaren daarna sociale huurwoningen in Velp-Zuid worden verkocht aan particulieren. Zo blijft het saldo van sociale huurwoningen op deze manier gelijk. De kwaliteit van sociale huurwoningen zou, hiermee wel omhoog moeten gaan.

Onderzoek

Geke Blokland, beleidsmedewerker wonende in Rheden, vertelt dat de gemeente onderzoek heeft gedaan naar het aantal mensen dat een sociale huurwoningen nodig heeft. Aan de hand van dit onderzoek stelt de gemeente dat de sociale huurvoorraad groot genoeg is. Rheden telt momenteel 6200 sociale huurwoningen. “Mensen die nu nog opzoek zijn naar een woning kunnen ook in omliggende gemeentes zoeken naar een woning. Daarbij zijn de prijzen op de particuliere markt ook niet altijd extreem hoog”, aldus Blokland.

Hoge huur en een te kleine woning

Uit het onderzoek bleek dus dat er ook in andere economische segmenten meer behoefte is aan woningen. Toch zijn er nog wel veel mensen in Velp op zoek naar een sociale huurwoning. Jan te Loo woont samen met zijn vrouw en hun zoontje van twee op 35m2. Met z’n drieën delen ze één slaapkamer. Nadat zijn eigen bedrijf over de kop ging kwam te Loo in de schuldsanering terecht, nu werkt hij 40 uur per week voor fietsenwinkel Mantel. Ondanks de vele uren die hij maakt komt het gezin moeilijk rond door de hoge huur die ze betalen aan een woning die eigenlijk te klein is voor het gezin. Te Loo en zijn vrouw wachten al jaren op een sociale huurwoning en reageren ongeveer 2 keer per week op een woning. Ze staan op een wachtrij, maar na er al jaren op te staan hebben ze nog steeds geen passende woning gevonden. Bij Entree kunnen mensen urgentie aanvragen, maar dit kon niet in het geval van te Loo: “Toen we om urgentie vroegen kregen we te horen dat mijn vrouw niet zwanger had moeten worden”, vertelt te Loo. Blokland geeft wel aan dat ze in andere gemeenten misschien wel een woning zouden kunnen krijgen.

Vivare is als woningcorporatie actief in gemeente Rheden.

Zij zijn erg blij met de nieuwe wijk. “Er komen veel betaalbare huur en koopwoningen in de wijk, dit is erg belangrijk voor Vivare”, vertelt Jaap van Velp, Assetmanager bij Vivare Rheden. Hij vertelt dat Vivare momenteel bezig is met ervoor zorgen dat de kwaliteit van sociale huurwoningen erop vooruitgaat en er bij deze wijk even niet wordt gefocust op kwantiteit.

Natuurlijk verloop

“In Velp zuid zijn er veel sociale huurwoningen behoorlijk vervallen. We willen daarom in de wijk mooie nieuwe sociale huurwoningen bouwen en de andere woningen verkopen met natuurlijk verloop.” Natuurlijk verloop houdt in dat woningen alleen worden verkocht als er bijvoorbeeld een huurder besluit te verhuizen. Vivare hoopt dat de oude woningen zo weer opgeknapt worden en de woonsituaties van mensen in sociale huurwoningen erop vooruitgaat. Iedereen heeft even veel kans op nieuwe woningen in de wijk. Bewoners van de oude sociale huurwoningen in Velp-Zuid hebben geen voorrang, maar door het huurcontract kunnen ze ook niet zomaar hun woningen uitgezet worden. Er zal dus gewacht moeten worden met verkoop van sociale huurwoningen in Velp totdat huurders er zelf uit gaan of het huurcontract verloopt.

(Tekst: Merel Zuijderwijk)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen