Live discussie over verkoop sociale woningbouw woningen bij Radio 1

VELP – Na weken van actie tegen verkoop van sociale woningbouw woningen in de gemeente Rheden, kreeg Radio 1 lucht van de acties van de bewonerscommissie van de Dr. Van Voorthuijsenstraat te Velp. Hier dreigen twee blokken Vivare-appartementen verkocht te worden aan hedgefund Quantum Strategic Partners Ltd van multimiljardair George Soros.

De bewoners hebben inmiddels zo vaak de regionale pers gehaald, dat het programma “1 op straat” onder leiding van interviewer Rob Oudkerk met hun verslaggeversbus naar Velp kwam gereden. Hier werd een live discussie gehouden met Wethouder Olland, Vivare, Huurdersvereniging Rheden en de Bewonerscommissie Van Voorthuijsenstraat.

Klik op de volgende link om het interview op Radio 1 terug te luisteren: http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/2463/2015-05-28

Vivare weer de grote afwezige
Een half uur lang gingen de betrokken partijen met elkaar in discussie, waarbij Vivare de grote afwezige was, net als tijdens het politiek café van 13 mei over de toekomst van de sociale woningbouw in de gemeente Rheden.

Vivare beperkte zich tot een schriftelijke verklaring aan de redactie van ‘1 op straat’. Zolang het verkoopproces niet is afgerond, wil Vivare het langdurige, zorgvuldig gevoerde verkoopproces niet verstoren, zoals Rob Oudkerk voorlas. Er waren flink wat bewoners en een aantal politieke partijen aanwezig, waaronder de SP en Gemeentebelangen.

Onvrede over communicatie
Jan Hop, voorzitter van de bewonerscommissie, sprak zijn onvrede uit over de gebrekkige communicatie rondom het verkoopproces. Hij gaf duidelijk aan, dat heel veel straatbewoners zich niet kunnen voorstellen hoe sociale woningbouw kan samengaan met een Amerikaanse multimiljardair die investeert via een Brits investeringsfonds, en daarvoor een Amsterdamse vastgoedbeheerder wil inschakelen.

Winstbejag
Dergelijke investeringen gaan nu eenmaal samen met winstbejag. Hij lichtte toe waarom de appartementen in zijn straat zo belangrijk zijn voor de sociaal zwakkeren in gemeente Rheden. Veel te verkopen appartementen worden bewoond door werklozen, gehandicapten, laaggeletterden, gescheiden mensen, mensen met schulden, vluchtelingen en RIBW-cliënten. Rob Oudkerk vroeg of het kleine Velp kan winnen van het grote buitenlandse investeringsfonds, en kreeg als antwoord van Jan Hop, een zéér stellig ja, tot drie keer toe.

Beperkte rol van de gemeente
Wethouder Olland lichtte toe dat de rol van de gemeente rond de verkoop in feite veel beperkter is dan men denkt. Haar werd gevraagd of sociale woningbouw wel te combineren valt met een commerciële buitenlandse investeerder. Zij antwoordde dat de gemeente een open gesprek met de investeerder is aangegaan, en zij scherp de voorwaarden waaronder verkocht kan gaan worden, in het oog blijft houden. Ook buitenlandse investeerders zijn en blijven gebonden aan de Nederlandse huurwet- en regelgeving.

Negatief verkoopadvies HVR eerst overgenomen
John Berends van de huurdersvereniging Rheden (HVR) had een opmerkelijke vraag aan de wethouder en aan Vivare. “Waarom heeft Vivare enkel verkoopadvies aan de HVR gevraagd voor twee van de drie blokken appartementen, en niet voor alle drie?” Hij gaf aan dat noch Vivare, noch de wethouder wisten dat de nrs. 10 t/m 44 niet bij de voorgenomen verkoop waren inbegrepen. Men had kennelijk wat over het hoofd gezien! Verder meldde hij hoe de gemeente het negatieve verkoopadvies van de HVR voor drie clusters sociale huurwoningen aanvankelijk had overgenomen, maar later toch tot een positief verkoopadvies kwam.

Vivare was weer de grote afwezige
Rob Oudkerk stipte aan hoe moeilijk het was geweest Vivare in het programma te krijgen. Inmiddels heeft echter de bewonerscommissie van de van Voorthuijzenstraat toch een afspraak voor volgende week woensdagavond heeft gekregen om de handtekeningen tegen verkoop te overhandigen. Ook is er plaats voor een open gesprek over de gerezen vragen tijdens het politiek café. Wethouder Olland doet haar best bij dit gesprek aanwezig te zijn.

Rob Oudkerk beëindigde het programma nog eens met de vraag aan Jan Hop: “Gaan jullie winnen, in het kleine Velp, in deze kleine straat, van het grote Britse investeringsfonds?” En kreeg misschien ten overvloede, wederom een zéér stellig: “JA!” van Jan Hop.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s!

dr. Voorthuijsenstraat  28-5-15   001

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen