Rheden Nieuws eet smakelijk en drinkt cappuccino

Foto: Foter.com

COLUMN – Uw columnist gebruikt een melkopschuimer voor het maken van cappuccino. Sinds een paar weken lukt dat niet goed. Het schuim is niet stevig meer.

Het kan natuurlijk dat het apparaat versleten raakt, maar dat gaat niet zo plots. Dus tijd voor een onderzoekje op internet.

De Universiteit van Wageningen heeft hier onderzoek naar gedaan. De onderzoekers weten het niet. Ze concluderen wel dat magere, halfvolle en volle melk even goed schuimen. Het ligt niet aan de vrije vetzuren hoewel die wel zorgen voor de stevigheid. Ook de eiwitten maken geen verschil. Het is wel zo dat biologische melk vaker een probleem geeft dan andere melk.

Het ligt aan de biologische melk. Met andere melk schuimt het weer als vanouds hier in huis. Daarna weer met biologische melk geprobeerd en weer slap schuim.

Als de koeien weer de wei in gaan is het geen probleem om de biologische melk te gebruiken voor de cappuccino. Het gras dat de koeien dan eten bevat blijkbaar wat nodig is voor schuimige melk. Aan het eind van het winterseizoen worden biologische koeien bijgevoerd net als andere koeien. Maar de niet biologische koeien krijgen voer met toevoegingen zodat de geproduceerde melk een constante kwaliteit heeft.

Aan u de keus: mooi schuim van koeien die als een fabriekje gebruikt worden, of slapper schuim op de koffie maar wel van koeien die een iets natuurlijker bestaan leiden.

Nog een tip: de melk moet koud zijn (uit de koelkast) en tussen de 60 en 70 graden als het schuimt.

Rheden eet smakelijk!

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden