Rheden Nieuws eet smakelijk asperges

Foto: fofie57 on Foter.com

COLUMN – Asperges zijn gele wortels van ongeveer 25 cm en een duimdik. Hoe dikker de asperge hoe smakelijker en hoe meer er overblijft na het schillen.

Als asperges krom zijn, breken ze vaak bij het schillen. Daarom zijn de dikste en rechte het duurst. Asperges met een paars kopje zijn boven de grond uitgekomen. Vandaag heeft uw columnist kromme dikke asperges gegeten voor € 7 per kilo in plaats van de rechte (en dunnere) voor € 12 per kilo.

Als uw asperges koopt, kunt u de versheid eenvoudig bepalen: strijk ze langs elkaar als dat stroef gaat en ze piepen dan zijn ze vers. Geen geluid en wrijft makkelijk helaas niet vers.

Schillen is belangrijk, de buitenkant van de asperge is dradig en niet te eten. Leg de asperge plat op een snijplank. Neem een fijnschiller en begin net onder het kopje te schillen tot ongeveer het einde. Meestal is dat lastig en dan stop je tot waar het makkelijk lukt. Het kopje is zacht genoeg en hoef je niet schillen. Het kontje is houterig en kun je niet goed schillen. De asperges is matgeel voor het schillen en is goed geschild als het een paarlemoer glans krijgt. In plaats van droog voelt de asperge nat. Met een schilmesje probeert u met lichte druk een centimeter of drie van het uiteinde erdoor te snijden, lukt dat niet dan een klein stukje meer van het kontje nogmaals proberen, enz. Hier is wat ervaring voor nodig. Als u het niet goed gedaan heeft, merkt u dat bij het eten: harde slierten en harde stukken in uw mond in plaats van zuigmalse asperges.

Bij een rijpe peer loopt het sap langs uw handen bij het schillen. Ook bij goede asperges krijgt u natte handen. Asperges die voldoende warmte hebben gehad zijn zoeter en dat merk je bij het schillen: het plakt. Asperges zijn bitter en zoet, dat maakt het zo smakelijk. Snufje suiker en zout mag maar niet meer dan dat.

Schillen en kontjes gaan onderin de pan met een (kippen)bouillonblok en laat dat rustig trekken op een matig hoog vuur. Als het tijd is om asperges te koken, legt u een laagje keukenpapier op de schillen en daarop de asperges. Dan kunt u ze makkelijk van de schillen scheiden. Tien minuten koken en tien minuten van het vuur af laten staan.

Asperges opdienen met een gekookt eitje, gesmolten boter en wat verse peterselie.

De bouillon met schillen en kontjes worden de volgende dag een zalige soep.

Rheden eet smakelijk!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden