INGEZONDEN – Tunnelvisie

Foto: T.G.N. de Molen

COLUMN – Het klimaat is aan het veranderen en dat geeft volgens de geleerden problemen voor mens, natuur en milieu. Daarom heeft de overheid besloten dat Nederland in actie moet komen en is de regionale energie strategie in het leven geroepen om de plannen verder uit te werken.

Je zou verwachten dat de overheid gaat zoeken om het beste rendement uit de voorgenomen plannen te behalen. Helaas is dat niet het geval. Overal in de media worden de waanzinnige plannen gekraakt en de absurde subsidie regelingen voor windmolen en zonnevelden ter discussie gesteld.

Je zou ook verwachten dat Europees gezien, landelijk of anders per RES regio naar de beste oplossing gezocht zou worden. Niets is minder waar. In de gemeente Rheden wil de wethouder Klomberg de wereld redden. Tot deze conclusie kom ik zeker na het lezen van de Gelderlander van zaterdag 27 februari.

De kop is: “Die lelijke windmolen moet juist het landschap redden”. Die zijn nodig zegt hij. Het gebied aan de Broekdijk is juist het slechtste voorbeeld. De bijzondere natte natuur met beschermde dierensoorten midden in een driehoek van natura 2000 gebieden opofferen voor persoonlijke ambities, onder het mom van het landschap behouden.

Molens in een wind luw gebied, dicht tegen dorpskernen aan. Niet aangewezen als zoekgebied voor wind. Nu na een jaartje ‘zorgvuldig’ plannen maken is het resultaat: de landgoederen tegen, natuurorganisaties tegen, directe bewoners tegen en bewoners van de zoekgebieden die ondertussen meer dan 1500 keer de petitie getekend hebben. Voor dat de molens er staan hebben bewoners al gezondheidsklachten van de stress.

Ook de provincie heeft een bijzonder kritisch rapport geschreven waaruit blijkt dat de gekozen locatie eigenlijk compleet ongeschikt is. Argumenten genoeg dacht ik. En dan op laten tekenen: “de windmolens zijn nodig” en “Ik wil met iedereen in gesprek”. In gesprek, WAAROM? De plannen liggen al vast. Anders had je voortschrijdend inzicht bij de wethouder gezien. Niets van dat alles. De wethouder wil windmolens doordrukken en het geld (subsidies) moet helaas naar China maar in elk geval buiten Nederland rollen. Een classic geval van tunnelvisie.

Nu dan nog maar even de enquête Rheden spreekt uit de kast getrokken. Geen enkele vraag over onze gezondheid, wel naar regelgeving vragen en dan kunnen zeggen de burgers willen dat we ons aan de (Nederlandse) regelgeving houden. Dus we kunnen door qua afstand tot bewoning. Want dat was de vraag. Niets over Europese regelgeving die veel strenger is.

Mijn prioriteit is onze gezondheid. De wethouder vat de kritiek van de bewoners niet persoonlijk op. Ik vat dit zeer persoonlijk op. Dat kan ik niet anders omdat de gezondheid van mijn kinderen en mijn gezin bedreigt wordt door uw kortzichtigheid. Ook meeprofiteren nadat ons huis fors in waarde gedaald is, is niet mee profiteren maar een doekje voor het bloeden en staat in geen verhouding. Of nog een dooddoener “gebiedsversterking” nadat het gebied compleet geruïneerd is.

Nu is er 2 tot 3 jaar ingeruimd voor verder onderzoek. Bewoners slapen dan weer in en van de Wespendief worden er binnenkort weer 101 broedparen geteld. Molens hebben geen invloed op de natuur en de gezondheid van bewoners. Dat gaat het resultaat worden. Doordat de meeste gemeentes de RES plannen blind volgen is er geen enkele prikkel om naar betere oplossingen te zoeken. Alleen de wespendief, misschien de landelijke politiek maar vooral de gemeenteraad kan ons redden.

Advies: Bewoners blijf scherp en blijf bezwaar maken tegen de enquête en de plannen. In Velp ging een zucht van verlichting n.a.v. het uitstel, las ik ergens. In Dieren NO, Laag Soeren en Spankeren houden ze de adem in. Die weten dat alles er op gericht is om de molens te clusteren met die in Brummen en dus hun woonomgeving te verzieken. 95% van de plannen gaat door ondanks de bekende argumenten en protesten. Laat u niet ontmoedigen. Hoop verloren, alles verloren. We hebben nog een lange weg te gaan.

Ingezonden door: T.G.N. de Molen.

Noot van de redactie: Rheden.nieuws.nl geeft bewoners, voor- en tegenstanders, van een probleem/visie de gelegenheid een ingezonden brief te sturen om ruimte- en aandacht te krijgen van een breed publiek. Zij nemen hierbij zelf geen standpunt in.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen