Ingezonden: Klap van de molen gehad

Foto: Facebook rheden.nieuws.nl

COLUMN – Ik heb de aflopen maanden regelmatig mijn mening gegeven over de beoogde energietransitie in de gemeente Rheden. Dit om de zorgen van de inwoners onder de aandacht te brengen en begrip te generen voor die zorgen. Daarom soms een stukje geschreven waarvan ik het vermoeden had dat die niet gelezen werd en nul invloed had.

Gelukkig leest Joppe Jeroen de Ruiter van de PVDA ze wel en geeft hij zijn mening over mijn tekst en ondergetekende op Facebook. Het heeft wel degelijk invloed. U raakt blijkbaar geïrriteerd. Ik wil u bedanken voor het lezen van mijn inbreng.

U geeft aan e.a. geneuzel te vinden. Volgens www.woordenboeken.nu: onzinnige praat. U geeft aan dat er alleen schetsen zijn en dus geen plannen. U heeft het vermoeden dat ik tegen een windmolen gelopen ben. Volgens www.woorden.org: niet goed bij het verstand zijn.

Ik kon de verleiding niet weerstaan om te reageren. Laat ik voorop stellen dat ik uw bewoordingen zeer verfrissend vind. Eindelijk iets niet “politiek correct”. Nogmaals bedankt.

Uw kwalificaties begrijp ik overigens niet.

Het is “onzinnige praat”. Wat ik aan heb willen geven is dat de overheid, de projectontwikkelaars en gemeente Rheden altijd melden dat we ons geen zorgen hoeven te maken over onze gezondheid. Ze houden zich aan de wettelijke normen! Door de uitspraak van de Raad van State blijkt dat de gehanteerde normen niet onderzocht zijn en dus niet deugen. Lijkt me toch dat de zorgplicht niet erg serieus genomen is en men zich dus niet aan de wet houden heeft. Beangstigend. Dit dus voor zaken die zo’n grote invloed (gezondheid, woongenot, financieel) op ons leven hebben. Wat mij betreft geen “onzinnige praat” wanneer ik dat bij u onder de aandacht breng.

U geeft aan dat er geen plannen zijn. Formeel maakt de gemeente inderdaad geen plannen maar stelt ruimtelijke kaders vast. (Zie verslag 8 Juni 2021 op 3 uur en 5 min.) Echter het is een publiek geheim dat PURE energie (en Rijn en IJssel) al met grondeigenaren gesproken hebben, er contracten liggen, ze geheimhouding getekend hebben. De projectontwikkelaars hebben ook met de gemeente gesproken. Ze willen grootschalige opwek. Die kaders moeten de plannen mogelijk maken.

Het burgerforum mag over detailzaken meepraten. Ik heb me laten vertellen dat die “random” gekozen gaan worden. Dus in theorie gaat mogelijk iemand uit Velp Noord meepraten over de inpassing van windmolens in Spankeren. We wachten de voorstellen van de Wethouder eind Oktober betreffende het burgerforum gelaten af.

Volgens u ben ik niet goed bij mijn verstand. U heeft gelijk. Mijn vrouw noemt het prettig gestoord. Ik probeer er mee te leven. Het restant gezond verstand dat ik meen te hebben zegt mij dat u mijn voorkeurstem in Maart 2022 niet gaat krijgen. U wekt de indruk dat er geen plannen zijn, ik nog mee kan praten en dus invloed kan uitoefenen en dat alles volgens de regels gaat. Nu een kwalificatie van mijn kant naar u. Wat vind u van: naïef?

U vraagt inwoners om een bericht te sturen betreffende het burgerforum. Bij deze.

Joppe Jeroen de Ruiter wilt u alleen mensen uit Dieren Noord Oost, Laag Soeren en Spankeren selecteren. Vraag de plannen van de project ontwikkelaars op. Misschien lukt het u. Wat ik ook aan Energie Coöperatie Rijn en IJssel vraag, ik krijg nooit antwoord. Dan is er namelijk concreet wat te bespreken. Neem de uitkomst van de enquête in de gesprekken mee. Pak de Europese wetgeving en normen erbij. De Nederlandse kloppen niet en zijn achterhaald. En laat dan de input van het Forum bindend zijn.

Ik eindig meestal met een advies: Speciaal aan u Joppe Jeroen de Ruiter.

Doe bovenstaande maar niet. Dat had aan de voorkant gemoeten. Nu is het tijdverspilling en kost de gemeente alleen maar geld. Volg daarentegen de Europese wetgeving en houd die normen aan. Conclusie: er kan in Rheden geen grootschalige opwek. De turbines komen te dicht tegen de bewoning aan en hebben negatieve effecten op de gezondheid van de inwoners. Afgezien van de vele andere argumenten. Voeg daar straks het te verwachten advies van het samenwerkingsverband “de Groene metropool bij”: wees zuinig op de bijzondere, hoog aangeschreven natuur in Rheden en ontwikkel die. Plaats zonnepanelen op plaatsen anders dan in het open gebied. Dat gebied hebben we voor andere zaken nodig.

De oplossing moet komen van nieuwe technieken en in Europees verband. Volg uw Raadscollega’s die tegen de beleidskaders gestemd hebben of die een amendement (2 jaar geen grootschalig) ingebracht hebben. Overigens had ik de waarde van dat amendement te laag ingeschat. Echter maak van uitstel s.v.p. afstel dan schatten we het echt op waarde. Alvast bedankt.

Ingezonden door: T.G.N. de Molen.

Meer ingezonden brieven van T.G.N de Molen zijn HIER te lezen

Noot van de redactie: Rheden.nieuws.nl geeft bewoners, voor- en tegenstanders, van een probleem/visie de gelegenheid een ingezonden brief te sturen om ruimte- en aandacht te krijgen van een breed publiek. Zij neemt hierbij zelf geen standpunt in.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen