Ontwerp-omgevingsvisie buitengebied gaat naar buiten en ligt ter inzage

Foto: gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – Vanaf 28 maart tot en met 8 mei kan iedereen laten weten wat hij/zij vindt van de ontwerp-omgevingsvisie voor het buitengebied van de gemeente Rheden. Samen met inwoners, ondernemers, instellingen en andere overheden heeft de gemeente Rheden deze visie opgesteld.

De omgevingsvisie voor het buitengebied laat zien hoe inwoners, ondernemers, (belangen) organisaties, terreineigenaren en –beheerders en overheden om willen gaan met het buitengebied van Rheden. Dat is al het gebied dat buiten de dorpen/bebouwde kom ligt. De visie geeft een gezamenlijke richting aan voor dit buitengebied voor de komende 10 – 15 jaar. Hoe kun je het buitengebied beschermen en mooi houden. En waar liggen kansen voor het benutten van het buitengebied voor nieuwe eigentijdse ontwikkelingen.

Thema’s

In de ontwerp omgevingsvisie staan 7 thema’s genoemd. Dat zijn gemeentebrede doelstellingen voor het hele gebied: doorbouwen aan de omgeving, samenhang tussen hoog en laag, beleving van de kwaliteiten, duurzaam toegankelijk, klimaatadaptie, energietransitie en omgaan met kwaliteiten.

Deelgebieden

In de visie is het buitengebied verdeeld in 4 gebieden: Velp-Rheden, De Steeg-Dieren, Spankeren-Laag-Soeren en het Veluweplateau. Per deelgebied is ruimte voor nieuwe ontwikkelingen binnen de landschappelijke en historische eigenheid van een gebied. Samen met de mensen in het gebied wordt daar vorm aan gegeven.

Een aantal belangrijke onderwerpen

  • Versterken economische en historische relaties tussen landbouw, landschap en natuur.
  • Afsluiten Beekhuizenseweg voor doorgaand gemotoriseerd verkeer om de Posbank te ontlasten.
  • Werken met recreatieve toegangspoorten in het buitengebied.
  • Nieuwe ontwikkelingen met de samenleving en overheden uitwerken via gebiedstafels.
  • Meer ruimte bieden voor recreatie en economische ontwikkelingen maar ook voor natuur- en landschapsontwikkeling.
  • Ruimte bieden voor zonnevelden en windenergie.

Hoe is de omgevingsvisie tot stand gekomen?

Voor het opstellen van de visie zijn vraagstukken opgehaald in de samenleving. Vraagstukken zijn zaken die gaan over wat mensen anders, mooier, beter en dergelijken willen zien en de vraag waarom ze dat willen. Daarover zijn interviews en een gebiedsconferentie gehouden en via een internetpeiling zijn de onderwerpen nog meer aangescherpt. Op basis van dit alles is een conceptvisie gemaakt en die is weer gepresenteerd in een tweede gebiedsconferentie. Iedereen in de gemeente kon meedoen aan de conferenties en de peiling. Daarnaast zijn ook andere overheden betrokken zoals provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, waterschappen en Veiligheidsregio Gelderland Midden.

Ter inzage legging ontwerp-omgevingsvisie buitengebied

De ontwerp-omgevingsvisie buitengebied ligt van 28 maart tot en met 8 mei inzage bij de servicebalie in het gemeentehuis in De Steeg. Vanaf 28 maart is het ontwerp ook in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl en www.rhedensbuitengebied.nl. In de tijd dat het ontwerp ter inzage ligt, kan iedereen hierop reageren. Daarna wordt gekeken of de reacties aanleiding geven om de visie te wijzigen. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in het najaar van 2019 een besluit over de reacties en de omgevingsvisie buitengebied.

Meer informatie op Landgoed Avegoor

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden op donderdag 4 april tussen 16.00 en 21.00 uur terecht op Landgoed Avegoor Zutphensestraatweg 2 in Ellecom. Hier is de ontwerpvisie op papier in te zien, zijn informatieve posters te bekijken en zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om vragen te beantwoorden.

Ronald Haverkamp:

“Deze visie is tot stand gekomen met medewerking van heel veel mensen. Echt alle mogelijke partijen hebben meegedacht en meegedaan. Het gaat per slot van rekening ook om ons prachtige buitengebied van Rheden. Dat moeten we beschermen en benutten. Ik ben erg benieuwd wat u van deze visie vindt”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen