Richtlijnen bij agressie en geweld tegen raadsleden en raadsvolgers vastgesteld

Foto: rheden.nieuws.nl

De gemeenteraad heeft richtlijnen vastgesteld over hoe raadsleden en raadsvolgers gaan handelen wanneer zij geconfronteerd worden met normoverschrijdend gedrag van inwoners.

Hiervoor bestaat geen directe aanleiding. Maar het is goed om te weten hoe zij met dergelijk gedrag of risicovolle situaties om moeten gaan. Bovendien geeft de raad met dit besluit een signaal af dat agressie en geweld tegen raadsleden en raadsvolgers, net zoals naar bijvoorbeeld hulpdiensten, onacceptabel is en dat dit nooit mag worden getolereerd.

Open in de samenleving

Voor raadsleden (en voor andere politieke ambtsdragers en democratisch gekozen volksvertegenwoordigers) is het belangrijk dat zij gemakkelijk benaderbaar zijn. Zij moeten open in de samenleving kunnen staan en het politieke debat vrij kunnen voeren. Ook moeten zij hun publieke taken vrij van dwang en drang kunnen uitoefenen en besluiten zonder druk kunnen nemen.

Normoverschrijdend gedrag

In hun werk kunnen raadsleden te maken krijgen met normoverschrijdend gedrag van inwoners: uitschelden, beledigen, persoonlijke bedreiging of bedreiging aan het adres van familie. Normoverschrijdend gedrag kan- bedoeld of onbedoeld- de besluitvorming beïnvloeden en raakt dan aan de integriteit van de besluitvorming. De nare gevoelens die dreiging en agressie veroorzaken, kunnen ook een grote impact hebben op degene die het overkomt en op zijn of haar omgeving.

Niet in Rheden

Gelukkig doen dergelijke situaties zich in de praktijk in Rheden niet of nauwelijks voor. Maar in een verhardende samenleving kan dit echter niet worden uitgesloten. Voor die situaties zijn er nu richtlijnen waar raadsleden en raadsvolgers in voorkomende situaties op terug kunnen vallen.

Meer weten? De stukken die horen bij dit onderwerp zijn te vinden via de volgende link en dan onder agendapunt 8. https://ibabsonline.eu/Agenda.aspx?site=rheden&agendaid=dfa4c1d5-3339-4432-a1e3-13ed82217103&FoundIDs=&year=2019.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden