Gemeente Rheden: Kappen dode en zieke bomen zorgt voor veilige en gezonde omgeving

Foto: Gemeente Rheden

GEMEENTE RHEDEN – De gemeente Rheden kapt tot 15 maart 43 dode en zieke bomen. De kap is nodig omdat sommige bomen een gevaar voor de omgeving zijn en omdat het belangrijk is dat bomen gezond blijven. De bomen die gekapt worden, zijn herkenbaar aan een affiche op de boomstam.

Het overzicht met te kappen bomen is te vinden op www.rheden.nl/bomenplanOp een aantal locaties plant de gemeente weer nieuwe bomen.

De 43 bomen die gekapt worden, staan verspreid door de hele gemeente. De bomen hebben gebreken waardoor ze een gevaar kunnen opleveren voor de omgeving. Bomen gaan dood door ziekte, aantasting, verdrukking, droogte of door een onbekende oorzaak. Het komt voor dat in een rij of laan één boom plotseling dood gaat. Bewoners melden dit bij de gemeente of de medewerkers van de gemeente zien tijdens werkzaamheden in de buurt .

Lijst met dode en zieke bomen

Een of twee keer per jaar publiceert de gemeente een lijst met dode en zieke bomen. De 43 bomen worden vóór 15 maart gekapt, voor de start van de broedseizoen.

Herplant van bomen

De gemeente informeert, naast de lijst op de website, haar inwoners met een affiche op de boom die gekapt wordt. Hierop staat een QR-code die naar de website verwijst waar meer informatie over de boom te vinden is. Hier staat ook waarom er wel of geen herplant plaatsvindt.

Paspoort voor bomen

De gemeente Rheden beheert ongeveer 14.000 straat- en parkbomen. Al deze bomen hebben een eigen paspoort. Daarin staan gegevens zoals soort, jaar van aanplant, dikte stam, hoogte en inspectiegegevens. Afhankelijk van de plaats (bijvoorbeeld langs een drukke weg) of gezondheid (bijvoorbeeld aantasting door zwammen) inspecteert de gemeente de bomen regelmatig. Deze gegevens zijn gekoppeld aan het paspoort. Op deze manier probeert de gemeente Rheden haar bomenbestandgoed te onderhouden. Naast de straat- en parkbomen staan er ook nog vele duizenden bomen in de stadsbosjes.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden