Alleen in het hondenlosloopgebied van het Rozendaalse Veld mogen honden loslopen

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP/ROZENDAAL = Iedereen mag genieten van de natuur op het Rozendaalse Veld. Ook honden mogen mee, maar alleen in het hondenlosloopgebied mogen zij loslopen. In het overige gebied mag de hond mee aan de lijn. Het gebeurt helaas nog vaak dat honden ook hierbuiten loslopen.

Voor zowel natuur als mens is dit zeer onwenselijk. Om incidenten te voorkomen, wordt hier actie op ondernomen.

Bedreiging voor de natuur

Honden  hebben een jachtinstinct en veel dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als ze niets doen. Wilde dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. Vogels vliegen vaker op van hun nesten als honden in de buurt komen. Dit kost energie die ze niet kunnen steken in het grootbrengen van jongen of in het bereiken van het overwinteringsgebied. Achtergebleven eieren of kuikens zijn kwetsbaarder voor roofdieren of kunnen worden gepakt door de hond zelf. Vorig jaar hebben honden zelfs jonge wilde zwijntjes doodgebeten.

Overlast

Ook fietsers en wandelaars vinden het niet fijn als een hond tegen ze op springt of blaffend achter hen aanrent. Het is belangrijk dat iedereen prettig kan wandelen of fietsen op het Rozendaalse Veld, zowel hondenbezitters als mensen zonder hond. Het Rozendaalse Veld is één van de weinige natuurgebieden dat daarom een speciaal losloopgebied heeft.

Hondenlosloopgebied

Het hondenlosloopgebied is gemarkeerd met groene paaltjes en met bebording. De hond mag loslopen, maar de eigenaar moet de hond wel onder appel hebben. De hond mag weliswaar loslopen, maar mag andere bezoekers geen overlast bezorgen. De gemeente Rheden is trots op het losloopgebied, maar het is belangrijk dat we hier verantwoordelijk en zuinig mee omspringen.

Extra controles

Net als in de andere natuurgebieden in onze gemeente zijn handhavers op de Veluwe daarom extra alert op loslopende honden buiten de hondenlosloopgebieden. Handhavers die een overtreding constateren schrijven een bekeuring (á € 109,00 inclusief administratiekosten).

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen