Help de bomenlijst in gemeente Rheden te vernieuwen

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – De gemeente heeft een bomenlijst waarop ongeveer 1200 particuliere en 7000 gemeentelijke bijzondere bomen geregistreerd staan. De belangrijkste bomenlanen en bomenrijen in de gemeente staan er op.

De lijst bijzondere bomen is dynamisch. Er kunnen altijd bomen bij of af. Om 4 a 5 jaar wordt deze lijst herzien.

Help de bomenlijst te vernieuwen!

De huidige bomenlijst is nu 4 jaar oud, daarom wordt deze nu bijgewerkt. Weet u bomen die ook op de lijst moeten of er juist af moeten?

Tot en met vrijdag 15 september 2017 kunt u nieuwe bomen voor de lijst opgeven (online formulier). Daarna gaan boomdeskundigen samen met een aantal inwoners de nieuw aangemelde bomen langs om te kijken of de bomen op de lijst thuishoren.

Het gaat om zowel particuliere als gemeentelijke bomen. Eind 2017 stelt het college van burgemeester en wethouders de nieuwe lijst Bijzondere Bomen vast.

Lijst bijzondere bomen

Als u een boom wilt kappen of snoeien kunnen er regels van toepassing zijn. Bomen die op de Lijst bijzondere bomen 2013 staan, hebben een beschermde status. Ze kunnen alleen gekapt worden met een omgevingsvergunning. Deze vergunning wordt afgegeven als de boom gevaar oplevert voor de veiligheid of als er andere zwaarwegende belangen zijn.

Normaal onderhoud aan een boom op de Lijst bijzondere bomen mag zonder omgevingsvergunning worden uitgevoerd. Zodra er meer dan 40% van de oorspronkelijke kroon wordt verwijderd, heeft dit ingrijpende gevolgen voor de boom en de omgeving. Dan is een omgevingsvergunning verplicht.

Voor iedere boom geldt, met of zonder vergunning, dat er geen nesten vernield of broedende vogels verstoord mogen worden.

Uitzonderingen

Er kunnen zich situaties voordoen dat voor het kappen van één of meerdere bomen toch vergunning nodig is, ook al staan ze niet op de Lijst bijzondere bomen. Voorbeelden hiervan zijn de aanlegvergunning, monumentenvergunning en de Wet Natuurbescherming.

Lijst bijzondere bomen 2013
Dorp Type boom
Velp particuliere bijzondere bomen
gemeentelijke bijzondere bomen
Rheden particuliere bijzondere bomen
gemeentelijke bijzondere bomen
De Steeg particuliere bijzondere bomen
gemeentelijke bijzondere bomen
Ellecom particuliere bijzondere bomen
gemeentelijke bijzondere bomen
Dieren particuliere bijzondere bomen
gemeentelijke bijzondere bomen
Spankeren particuliere bijzondere bomen
gemeentelijke bijzondere bomen
Laag Soeren particuliere bijzondere bomen
gemeentelijke bijzondere bomen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen