Bijzondere bomen in gemeente Rheden op bomenlijst

Foto: rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – De gemeente heeft een bomenlijst waarop bijzondere bomen vastgelegd worden maar ook bomen afgehaald kunnen worden. Om 4 a 5 jaar wordt deze lijst herzien.

Dit jaar staan er 100 nieuwe bijzondere bomen op de lijst die te vinden zijn in Rheden

In de groene gemeente staan veel bomen, maar sommige bomen zijn extra bijzonder. Belangenverenigingen hebben samen met gemeente Rheden de Bijzondere Bomenlijst vernieuwd. Er staan nu 1.250 particuliere en 7.000 gemeentelijke bomen op de lijst. Bijzondere bomen hebben een beschermde status. Deze mogen niet zomaar gekapt worden. Hiervoor is een omgevingsvergunning nodig. Kap mag alleen als de boom gevaar oplevert voor de omgeving of als er een groot maatschappelijk belang is.

Wat maakt een boom een bijzondere boom?

Er zijn zes criteria: Is de boom…

  1. van belang voor de aankleding van de straat
  2. van cultuurhistorische waarde
  3. karakteristiek in het landschap
  4. een gedenkboom of van een zeldzame soort
  5. van ecologische betekenis
  6. onvervangbaar en staat er op korte afstand geen vergelijkbare boom

Nieuwe eigenaren van een bijzondere boom krijgen hierover bericht via een brief van de gemeente. Vanzelfsprekend kunnen zij contact opnemen met de gemeente als zij vragen hebben.

Hoe kwam de lijst tot stand?

Via de media zijn alle inwoners van Rheden gevraagd om bomen voor te dragen voor de bijzondere bomenlijst. Onder leiding van Stichting Behoud karakter Velp is een afvaardiging van belangenverenigingen en boomexperts alle locaties langs gegaan en heeft elke boom beoordeeld. Dat heeft nieuwe aanmeldingen opgeleverd, maar er is ook een aantal bomen van de lijst af gehaald. Het gaat dan om bomen die ziek zijn, aangetast zijn of te dicht bij woningen staan.

Vaststelling van de lijst

Het college heeft de nieuwe lijst voorlopig goedgekeurd. Tot 22 februari kunnen eigenaren en andere belanghebbenden hun reactie geven. Omstreeks maart neemt het college een definitief besluit. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze indienen via [email protected] onder vermelding van ‘actualisatie bijzondere bomen’

De nieuwe bomenlijst is vanaf 9 januari HIER vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen