Verandering van regels zorgt voor debacle Spankerense boer: €190.000 boete?

SPANKEREN – Hans & Tanja Nieuwenburg zit het absoluut niet mee, ze begonnen in 2015 een biologische boerderij in Spankeren. Door de constant veranderende regelgeving van de overheid kijken ze nu tegen een boete van €190.000 aan.

Ze worden gezien als “snelle groeiers” en niet als starters. Heel vreemd, want ze zijn pas net begonnen… Maar door de snel veranderende regelgeving en door het afschaffen van het melkquotum in april 2015, dat ervoor zorgde dat boeren snel gingen uitbreiden worden zij nu ook als een snelle groeier gezien.

‘Je zou verwachten dat de overheid startende biologische bedrijven zou stimuleren, maar niets is minder waar. Ik zit letterlijk in de knel.’

Fosfaatoverschot

Door de afschaffing van het melkquotum zijn veel veehouders heel snel gaan uitbreiden. Hierdoor werd het door de Europese Unie opgelegde fosfaatquotum al heel snel overschreden, en moesten veehouders gedwongen hun veestapel weer verkleinen, zo ook Hans en Tanja Nieuwenburg, ze hebben nu nog 60 van de 76 melkkoeien waarmee ze zijn begonnen.

Er werd hen opgelegd vanuit de wetgeving 40% van de veestapel weg te doen. Volgens Hans kan dit gewoon niet: “Ik werd verplicht om veertig procent van de koeien af te staan, dat kon ik niet doen, want dan zou ik failliet gaan.”

Hans en Tanja hebben minimaal 80 koeien nodig om het biologische bedrijf enigszins rendabel te maken. Ze hebben ongeveer €1.000.000 geïnvesteerd in het bedrijf en de €190.000 boete zou de nekslag zijn voor dit prachtige biologische bedrijf dat ECHT moet blijven bestaan. Teken daarom de petitie op: https://steunbioboer.petities.nl/

Lees ook:

Hans en Tanja lieten ook nog een ander stukje schrijven:

Biologische boer in Spankeren klem tussen de regels Hans Nieuwenburg en Tanja Wezendonk startten in 2015 met hun boerderij in Spankeren. Een jarenlange droom werd zo werkelijkheid. Maar inmiddels begint die droom op een nachtmerrie te lijken. Door onduidelijke regelgeving en fouten bij besluitvorming hebben zij nu voor bijna 200.000
euro aan boetes gekregen.

De boerderij van Hans en Tanja aan de Kappersweg in Spankeren is volledig biologisch.

Ze voldoen aan alle regels voor biologische en duurzame melkveehouderij. Het probleem zit in de fosfaatrechten. In 2017 werd door de overheid bepaald dat de melkveestapel moet worden ingekrompen omdat er teveel fosfaten (in de mest) werden geproduceerd. Eerst werden grondgebonden biologische melkveebedrijven als die van Hans en Tanja uitgesloten, later werd dit teruggedraaid.

Bijna twee ton boete

Het fosfaatreductieplan trof Hans en Tanja extra hard. Zij moesten volgens de regels bijna de helft van hun koeien naar de slachterij brengen. Met wat er dan overblijft, is geen levensvatbare boerderij te draaien. Bovendien wordt de biologische boerderij onterecht aangemerkt als snelle groeier, in plaats van als starter. Het resultaat is dat Hans en Tanja boetes hebben gekregen die inmiddels opgelopen zijn tot 190.000 euro. Als dat niet wordt teruggedraaid, betekent dat – nog geen drie jaar na de start – het einde van biologische boerderij De Nieuwenburgt in Spankeren.

Eigenlijk ideale start

“Eigenlijk was dit de ideale manier om te starten met een biologische boerderij”, vertelt Hans. “Met prachtige Jersey-koeien, ruim voldoende grond, in nauwe samenwerking met de terreinbeheerders, helemaal biologisch, perfect passend binnen het landschap en binnen de trends om kleinschalig, duurzaam en met respect voor natuur en dieren te boeren. Het liep en loopt ook prima, ook onze biologische winkel draait goed. Maar inmiddels hebben we bijna een dagtaak aan het gedoe eromheen: overleg met advocaten, indienen van verzoekschriften. En dan die boetes. Geen enkel startend bedrijf kan bijna 2 ton ophoesten – en ook nog eens volledig onterecht.”

Hans en Tanja hebben al een brief aan minister Carola Schouten van LNV overhandigd en er zijn allerlei partijen die zich inzetten voor biologische melkveebedrijven in het algemeen en Hans en Tanja in het bijzonder. Ook is er een online petitie gestart, die in twee dagen al ruim 800 keer ondertekend is. Maar de onzekerheid blijft voor Hans en Tanja en hun kinderen Lieke en Youri. De petitie is hier te vinden. https://steunbioboer.petities.nl/ Er is ook een filmpje verschenen waarin Hans en Tanja laten zien wat de impact voor hun is.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden