Lezing over Magisch Realisme bij Ons Raadhuis te Velp

Foto: Ons Raadhuis

VELP – Ons Raadhuis organiseert op donderdag 13 september een lezing over het Magisch realisme in de Nederlandse schilderkunst, de lezing wordt gegeven door Clim Wijnands van 14.00 – 15.30 uur.

Magie en realisme zijn twee termen die op gespannen voet met elkaar lijken te staan. De werkelijkheid is in de regel weinig betoverend, terwijl mysterie door de meeste mensen maar al te graag uit hun dagelijks leven wordt geweerd.

Magisch realisme is een term die gebruikt wordt voor een brede stroming in de westerse beeldende kunst en literatuur van (met name) de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Magisch realisten beelden het onmogelijke en fantasievolle uit in een sterk realistische stijl. Hierdoor treedt een vervreemdend effect op: voorstellingen die echt lijken, spreken zichzelf tegen en wat normaal gesproken onmogelijk zou zijn, lijkt ineens mogelijk.

Tijdens deze lezing behandelt Clim Wijnands een aantal Nederlandse kunstschilders die vaak onder het magisch realisme geschaard worden: Carel Willink, Pyke Koch, Dick Ket, Herman Gordijn en anderen. Elk van deze kunstenaars gaf op zijn eigen manier uitdrukking aan zijn dromen en fantasieën. Ook zal de vaak dreigende sfeer van de werken van Willink en Koch geplaatst worden in de maatschappelijke context van de roerige jaren twintig en dertig.

Kosten: €3,–

Ons Raadhuis, Nieuwstraat 1, 6881 SK Velp, Voor informatie: 026-8449140, [email protected] en www.onsraadhuis.com

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen