Unieke filmvertoning beelden Het Raskonijn

Foto:

VELP – Onlangs zijn unieke filmbeelden, uit de periode 1938-1944, van vereniging Het Raskonijn uit Velp gedigitaliseerd en opgenomen in het Geldersch Archief. Museum Velp en Boekhandel Jansen & De Feijter organiseren op 10 januari 2014 een filmvertoning van deze beelden op het grote doek.

Tijdens een hectische werkdag werden eind jaren ‘90 van de vorige eeuw, enkele filmblikken geschonken aan voormalig notaris mr. P. Withaar. Deze hield van oude dingen van Velp, dus wellicht ook van dit soort films! De Kodak films, nog in de originele blikken, werden netjes opgeborgen in een kast en bleven er jaren liggen. Ondertussen was helaas, door de hectiek van de dag van destijds, vergeten van wie de films destijds afkomstig waren. Dit is helaas nog steeds niet opgehelderd. Het was lastig te zien wat de films nu eigenlijk lieten zien. Konijnen, dat was wel gelijk duidelijk. 
Digitaal
De films kwamen in het privébezit van de heer Withaar en bleven nog enkele jaren op de plank liggen totdat in november 2013, de films zijn dan toevallig precies 75 jaar oud, de heer C. Smallegange voorstelde deze te laten digitaliseren. En zo geschiedde het bij HS Digital uit Eindhoven. Het plan was de originele films vervolgens te schenken aan het Gelders Archief. Hierdoor werd het behoud van de originele films gegarandeerd. Het archief zou bovendien de mogelijkheid krijgen de films te koppelen aan de website zodat deze voor iedereen te zien zouden zijn. 
Activiteiten
De films zijn destijds in opdracht gemaakt van de heer W.R.C. de Roo. Het betreft films, met een lengte variërend van elf tot zestien minuten, uit de periode 1938-1944, gemaakt door J.L. du Parant. De films (soms in kleur) geven onder andere een kijkje in het verenigingsleven, tonen onder meer tentoonstellingen, vergaderingen en een feestavond. Verder zijn er ook beelden te zien van Velp en omgeving, bijvoorbeeld buitenplaats Daalhuizen en ontspannen sfeerbeelden. 
Raskonijn
De vereniging Het Raskonijn bevorderde onder andere het fokken met raskonijnen, organiseerde konijnententoonstellingen en voorzag de dieren van een keurmerk door middel van tatoeages. De vereniging ontstond in 1918 informeel in een lokale Velpse kapperszaak. Tot de oprichters behoorde onder anderen baron Van Pallandt van kasteel Rosendael. De films zijn nu natuurlijk via het web te zien op de site van het Gelders Archief. 
Filmvertoning
De organisatie van Museum Velp wil, in samenwerking met boekhandel Jansen en de Feijter, de films nog één maal op groot doek laten zien in de boekhandel. Dit zal gebeuren op vrijdagavond 10 januari 2014, tussen 19.30 uur en 20.30 uur. Binnen deze tijd zijn meerdere vertoningen mogelijk. 
U bent van harte uitgenodigd om de films te komen bekijken bij de boekhandel aan de Emmastraat 6 in Velp. Bij te veel bezoekers kan het zo zijn dat u gevraagd wordt even op de volgende vertoning te wachten. Het bijwonen van de film is gratis. Heeft u vragen; Dhr. J. Withaar, 026-3620075.
Foto header: Screenshot Geldersch Archief/ Maker: J.L. du Parant, zomer 1944                            
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
poster2014
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden