Joël Kuipers doet onderzoek naar de B.R.A.V.O.-factoren bij MHC Dieren

Foto: MHC Dieren

DIEREN – Joël Kuipers, 2e jaars-CIOS-student en trainer/coach bij MHC Dieren heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de B.R.A.V.O.-factoren onder B-spelers en hun ouders van de Dierense hockeyclub MHC Dieren.

BRAVO staat voor Bewegen – Roken – Alcohol – Voeding en Ontspanning.

Joël heeft in zijn onderzoek de nadruk gelegd op Roken, Alcohol en Ontspanning. Alle spelers in de B, zowel de jongens B1 en de meiden B1 en B2, als hun ouders hebben een enquête ingevuld. Joël heeft de uitkomsten van de enquête en zijn adviezen gepresenteerd aan de club.

Roken

Van de ondervraagde jongens en meisjes zijn er drie die Roken. Van de ondervraagde ouders rookt er slechts één. Vrijwel iedereen is tegen roken en vindt het gewoon “vies”. In zijn presentatie heeft Joël vervolgens de gevaren van roken toegelicht en aangegeven wat de positieve effecten zijn op iemand die stopt. Concluderende advies aan ouders en leden is: Ga niet roken! En schakel hulp in als je wilt stoppen!

Alcohol

Zes meisjes en zes jongens uit de B-teams van MHC Dieren hebben wel eens Alcohol gedronken. Soms in het bijzijn van de ouders, soms ook niet. Bijna alle ondervraagden vinden het goed dat er een leeftijdsgrens verbonden zit aan alcoholgebruik, men vindt ook dat die grens bij 16 jaar moet blijven liggen. Joël licht de effecten van alcoholgebruik toe en de verslavende werking daarvan. En dat het effect kan hebben op je gedrag en reactievermogen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kater die je de volgende dag voelt…. Zijn advies is dan ook: niet drinken onder de 18 jaar! En bij voorkeur niet onder de 24 jaar! Doe je het toch, wees verantwoordelijk en drink met mate.

Ontspanning

Tenslotte heeft Joël het onderwerp Ontspannen behandeld. De jongens geven aan graag te gamen als ontspanning en de meiden kijken graag Netflix. Iedereen vindt het belangrijk om te ontspannen. En daar hoort zeker een potje hockey bij! Het afsluitende advies van Joël is: zorg voor voldoende ontspanning, probeer niet te piekeren en praat met anderen als je stress hebt. Daarmee hou je een goede balans.

MHC Dieren ondersteunt het initiatief van Joël van harte en is blij met de uitkomsten van de enquête en zijn adviezen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden