Jubileumweekend Biljart District Veluwezoom

Foto:

REGIO – “Je raakt nooit uitgeleerd en je gaat nog steeds gefrustreerd naar huis als het een avond niet goed gaat,” lacht Cees Ursem, als antwoord op de vraag wat biljarten na jaren nog steeds zo leuk maakt.

De heer Ursem is lid van Biljart District ‘Veluwezoom’ en maakt deel uit van het Jubileumcomité. We spreken hem in ontmoetingscentrum De Paperclip in Velp.

“Voor 1944 waren er in Dieren verschillende biljart verenigingen, net als in enkele omliggende gemeenten gingen deze in de loop van de tijd samen,” legt hij uit. Pas in 1944 werden al deze losse clubs samengevoegd onder de naam ‘Dieren en Omstreken’. Het duurde tot 2004 tot dit district de naam ‘Veluwezoom’ kreeg.

Het district omvat ongeveer 35 verenigingen. Anno 2019 telt dit district ongeveer 600 leden en beslaat een gebied van Oosterbeek tot aan Brummen, de gehele Veluwezoom.

Drempeltjes overwinnen

Dit betekent dat 2019 een jubileumjaar is, en hier wordt in het weekend van 8 en 9 maart uitgebreid bij stil gestaan. In Dieren, de bakermat van het district, in Zalencentrum Theothorne kunnen bezoekers op 8 maart om 14.30 uur terecht voor verschillende clinics voor geïnteresseerde van alle leeftijden, waarin men op een laagdrempelige manier kan kennismaken met de biljartsport.

Iedereen is welkom, maar de aandacht gaat toch hoofdzakelijk uit naar jongeren. Want dat biljart een lichtelijk oubollig imago heeft is ook de huidige leden van District Veluwezoom niet ontgaan.

“Er zijn wel wat drempeltjes te overwinnen,“ antwoordt de heer Ursem, “dit is een sport waar de jeugd niet snel op af komt, of waar papa of mama niet snel van zeggen ‘ga jij maar biljarten, want dat kan hier alleen in het cafe’.” Hij benadrukt echter dat er voldoende verenigingen zijn die er juist voor kiezen om de café setting te vermijden.

Jongeren zouden de sport toch een kans moeten geven, meent Ursem, “een passie delen is al heel belangrijk. Het individualisme er een beetje afhalen, ook al is het een individuele sport. Concentratie is ook heel belangrijk. Algebra en meetkunde komen ook voorbij. Geef de jeugd een leuk alternatief voor de mobile telefoon.” Biljarten in het echt is toch een stuk socialer dan via een app of spelcomputer dus.

Jop de Jong

Op vrijdagavond 8 maart geeft Nederlands Kampioen Jop de Jong, slechts 21 jaar oud, een ‘Artistique’ demonstratie die volgens Ursem spectaculair beloofd te worden. De Jong is een entertainer die naast sportief resultaat ook voor een vermakelijke show gaat.

Genoeg te doen voor mensen die een vermakelijke dag willen, of voor diegene die vroeger wel eens een potje gespeeld heeft en dit wellicht weer wil oppakken.

Finalepoule Jubileumtoernooi

“Gewoon langskomen”, lacht Cees Ursem, “op de zaterdag zijn de finalepoules, er is een biljartarena ingericht, er staan vier tafels en eromheen is ruim plaats voor publiek. Iedereen is welkom.”

Voor meer informatie kan u terecht op www.districtveluwezoom.nl

Cees Ursem

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden