Ik buurt mee!-Lezing over Spinoza’s filosofie van de blijheid

Foto: Spinoza

VELP – Donderdag 4 april is er bij Boekhandel Jansen & de Feijter voor de tweede keer een Ik buurt mee!-lezing over de Ethica van Spinoza, de grote Hollandse filosoof uit de zeventiende eeuw. Spreker is Velpenaar Rob Heijbroek, die na zijn medische loopbaan geboeid raakte door het werk van Spinoza.

Heijbroek wijdt u in Spinoza’s leer in aan de hand van de vijf hoofdstukken van de ‘Ethica’. Dit is Spinoza’s belangrijkste werk. Het werd kort na zijn dood in 1677 uitgegeven. Spinoza bouwt op meetkundige wijze bewijsvoeringen op voor axioma’s en stellingen over ‘de natuur van de dingen’. De principiële filosofische vraag naar de oorsprong van al het zijnde ligt in zijn godsbegrip: Deus sive Natura, God of Natuur. ‘God’ is een abstract begrip over de essentie van alles. Het hoogste goed voor de mens is om God te kennen, en blij te zijn. Zijn ‘filosofie van de blijheid’  levert ”een grote bijdrage aan de gemeenschap, omdat ze leert hoe men burgers moet besturen en leiden, namelijk niet door hen dienstbaar te maken, maar om hen in vrijheid het beste te laten doen.” (citaat uit de Ethica).

Rob Heijbroek

Velpenaar Rob Heijbroek studeerde medicijnen en promoveerde in de urologie. 26 jaar lang hield hij, als lid van een maatschap, praktijk in Ziekenhuis Velp (voor de fusie met Rijnstate). Toen hij na zijn loopbaan het boekje ‘En je zult spinazie eten’ van Jan Knol las – een hertaling van Spinoza’s Ethica – raakte hij gegrepen door deze ‘filosofie van de blijheid’. Hij begon zich verder in het werk van Spinoza te verdiepen en werd lid van de Vereniging Het Spinozahuis. Inmiddels heeft hij zo veel kennis vergaard, dat hij die graag met u deelt

Praktische info

Donderdag 4 april 20.00 (inloop vanaf 19.30) tot 22.00 uur.Boekhandel/Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp, Toegang: 5 euro per persoon (exclusief consumpties). Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang.

Aanmelden

Aanmelden is verplicht: [email protected]  (ook voor meer informatie) Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen