Joods Monument aan de Zutphensestraatweg in Ellecom opnieuw onthuld

ELLECOM – Zondag 14 april 2019 werd om 14.15 uur het bronzen Joods Monument aan de Zutphensestraatweg in Ellecom opnieuw onthuld. Het originele exemplaar werd vorig jaar 13 maart 2018 brut gestolen.

Om 14.10 uur kwamen de genodigde aan bij het monument, lopend vanaf Landgoed Avegoor. Zij namen plaats op de gereedstaande stoelen, terwijl het koor Sursum Corda het lied Tebe poem van Dmitry Bortnianky zong.

Zij werden welkom geheten door Bernadette Hakken, waarna zij het woord gaf aan de voorganger van de Joodse gemeente, deze bad enkele Joodse gebeden voor.

Hierna nam Marjolein  van der Molen het woord, zij is inwoner van Ellecom en woont tegenover het monument aan de Zutphensestraatweg, zij heeft de verschrikkingen via haar ouders vernomen, en zich kwaad gemaakt dat het monument grof is weg gehaald en zij heeft zich in gezet voor de terug keer ervan.

Sylvia Deen las een toespraak voor van haar vader Max uit 1998 bij de plaatsing toen van het monument “De hel van werkkamp Ellecom”. Nadat het koor An Irish Blessing gezongen had, werd het monument onthuld door Sylvia Deen, samen met haar Neef David Mulder.

Waarna de Last post werd geblazen en volgde 2 minuten stilte, hierna werd het Wilhelmus gezongen.

Terwijl het duo Erik Laarman & Michiel Ockeloen “Vie Tsvey, Der gasn nigun en Heyser bulgar“ speelde werden verschillende kransen gelegd door diverse verenigingen, Stichting Joods Monument Ellecom, Lions Club Rheden Werkgroep Joods Monument Ellecom, ook de burgemeester Carol van Eert en wethouder Marc Budel plaatsten namens de gemeente Rheden een krans.

Nadat de burgemeester een dank woord aan de aanwezige had gedaan, was er gelegenheid om het monument te bekijken door er om heen te lopen en ontving men een boekwerkje met een beschrijving en ontstaan van het Joodsmonument waarna de plechtigheid was afgelopen.

Het Joods Monument, zowel het origineel als deze ‘nieuwe versie’, is ontworpen door de in Ellecom geboren kunstenaar Harry de Leeuw. Het heeft volgens Joodse traditie een cirkel van stenen op een in brons gegoten tafel. Het monument is gemaakt ter nagedachtenis aan de 139 Joodse mannen die in 1942 op landgoed Avegoor in Ellecom als dwangarbeider zijn ingezet door de in opleiding zijnde Nederlandse SS. De Joodse mannen moesten in elf weken tijd grondwerk doen voor een sportterrein met tribune voor Avegoor en voor de latere bouw van een sporthal ten behoeve van de SS in een drassig gebiedje achter Avegoor.

Het monument telt 136 stenen en de initialen van de drie mannen die tijdens het verblijf in Ellecom overleden zijn. Zij zijn begraven op de begraafplaats te Ellecom.
Vorig jaar werd het monument gestolen, tot groot verdriet en woede van de bevolking van Ellecom. Kunstenaar Harry de Leeuw werd gevraagd een tweede monument te maken. Het nieuwe, bijna identieke, werk werd zondag 14 april onthuld door Sylvia Deen, dochter van Max Deen die het eerste monument onthulde in september 1998. Max Deen was een van de overlevende dwangarbeiders die op Avegoor te werk gesteld was.

Lees ook:

gallery
139032
Monument “De hel van werkkamp Ellecom” weer terug in Ellecom
ELLECOM – Zondag 14 april 2019 werd om 14.15 uur het bronzen Joods Monument aan
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/139032/joods-monument-aan-de-zutphensestraatweg-in-ellecom-opnieuw-onthuld/
2019-04-15T13:04:44+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2019/04/15112358/Onthulling-Joosd-Monument-Zutphensestraatweg-Ellecom-2019-28.jpg
De Hel van werkkamp Ellecom, Ellecom, Harry de Leeuw, Joods Monument, Landgoed Avegoor, rheden.nieuws.nl
Foto's, Nieuws