Inscharen paarden/koeien/pony’s in de Geërfdenweide 2019

VELP –  Na een winterlang op stal gestaan te hebben verzamelden zaterdag 4 mei eigenaren zich met hun paard/pony en pinken bij de ingang van de Geërfdeweide aan de Weteringstraat in Velp, voor de jaarlijkse inscharing.

Vanaf 09:00 uur konden de ingeschreven eigenaren de dieren weer naar de Geërfdenweide brengen. Het begon met het loslaten van acht paarden en twee pony’s, die een vreugdedansje maakten op het moment dat zij het gras onder hun hoeven voelden.

Iets later arriveerde boer Lubbers van de Zuivelboerderij en Landwinkel IJsseloord met zijn tractor met aanhangwagen met daarin 3 koeien (pinken). Ook zij werden bij de ingang van de weide losgelaten en waren zichtbaar blij, de paarden kwamen voorzichtig even kennis maken, en galoppeerden daarna snel weer weg.

Eerder tijdens de weidewerkdag op zaterdag 20 april 2019 werd de Geërfdenweide aan de Waterstraat flink onder handen genomen. Ronald, Marc, Jan en Cees van de Commissie van Beheer werden die dag geholpen door 6 International Business-studenten van de HAN en hun begeleidster Miriam. Na de koffie en de nodigde instructies ging men aan de slag. In beide weidepercelen werd eerst het zwerfafval verzameld en aansluitend werden honderden zuringplanten uit de grond gestoken. Zuring wordt niet door het vee gegeten, kan enorm woekeren, verstikt het gras en moet de grond uit voordat het in bloei komt en zaden kan gaan verspreiden, Ook distels, brandnetels en kruiskruid zijn niet goed voor de dieren en het gras onder het schrikdraad werd verwijderd om storingen te voorkomen. Een hele klus als je weet dat de omtrek van de weide meer dan 900 meter lang is. De Geërfdenweide bestaat uit twee percelen, één van 1,5 en een ander van 0,7 hectare.

Het aanmelden van een paard of pony vond traditiegetrouw plaats in Café ’t Pintje aan de Wilhelminastraat in Velp. Dit jaar was dat op vrijdag 26 april van 19:00 tot 20:00 uur. Het in de weide inscharen van het vee vindt altijd plaats op een afgesproken moment, zodat alle dieren tegelijk de wei in gaan.

Alle informatie over de mogelijkheden, de kosten en de voorwaarden zijn te vinden op de website van de Geërfden: http://www.geerfdenvanvelp.nlLike ook: https://www.facebook.com/commissievanbeheer.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden