Nog geen verbod op ballonoplatingen in gemeente Rheden

Foto uit 2013 van een ballonnenwedstrijd
Foto: Velp voor Oanje

GEMEENTE RHEDEN – Al in veel gemeenten in Nederland is er een verbod voor het oplaten van ballonnen, in gemeente Rheden is dat nog niet het geval.

In gemeente Rheden is nog geen verbod opgenomen in de APV, wel ontmoedigen zij inwoners en organisaties altijd om ballonnen op te laten. Wanneer er een aanvraag voor een vergunning binnenkomt (bijvoorbeeld voor een kinderfeestje of bruiloft), adviseren zij om milieu- en duurzaamheidsredenen géén ballonnen op te laten.

Een vergunning is nodig voor het oplaten van meer dan 1.000 ballonnen. Voor Koningsdag 2019 heeft de gemeente geen vergunningsaanvragen ontvangen.

Aan het oplaten van ballonnen zijn sowieso voorschriften en voorwaarden verbonden, bijvoorbeeld dat dit niet geclusterd mag.

Het college van B&W ontvangt nog voor de zomer een voorstel om zich aan te sluiten bij de campagne van stichting De Noordzee. Deze stichting roept gemeenten op ballonoplatingen te verbieden of tenminste actief te ontmoedigen.

De belangrijkste reden voor het instellen van een verbod is dat elke ballon die de lucht in gaat, ergens weer naar beneden komt. Dit heeft een negatieve impact op natuur en milieu.

Omdat de sterfkans van zeevogels hoger is bij het inslikken van ballonnen en zachte plastics, is het goed dat er een verbod komt. Leeggelopen ballonnen en de bijbehorende touwtjes en ventielen blijven jarenlang rondzwerven in het milieu, met als gevolg dat vogels en vissen er in kunnen stikken.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft begin april 2019 ook een oproep gedaan waarin ze gemeenten aanspoort het oplaten van ballonnen te verbieden.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden