MeteoGroup: “Toch sprake van een tornado in Rheden”

VELP/RHEDEN/DIEREN – MeteoGroup heeft onderzoek gedaan naar de schade in en rondom Rheden en komt tot de conclusie dat toch sprake is geweest van een tornado.

De krachtige windhoos heeft een spoor van vernieling achter gelaten over een lengte van 4 tot 5 kilometer. De tornado zelf was circa 50 tot 100 meter breed.

Op basis van foto’s werd eerst gedacht aan een valwind, omdat bomen in het dorp zelf één kant op liggen. Maar vanaf de provinciale weg in Rheden richting Velp, door de weilanden, richting de Posbank, is een smal schadespoor te volgen van 50 tot 100 meter breed. Het schadespoor loopt kilometers door het bos in.

In het bos zijn enorme bomen ontworteld of afgeknapt. Soms zijn toppen uit bomen gedraaid, typische tornadoschade. De wervelwind heeft met enorme kracht ook bomen uit de grond gedraaid. De windsnelheid lag rond 150 km/u, een F1 tornado. Buiten het spoor van de tornado was geen schade. Het spoor is zelfs in de weilanden te volgen, het gras is platgeslagen en weggezogen. Iets verderop staat het gras recht overeind.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Tornado Rheden

Slurf uit de wolk

Een tornado, ook wel een krachtige windhoos genoemd in ons land, is een slurf die uit een zeer zware onweersbui naar beneden komt. Dit type onweersbui noemen we supercel. Zo’n supercel komt zelden voor in Nederland en gaat vaak gepaard met grote hagelstenen, krachtige windstoten en soms zelfs met een tornado. In de VS, maar bijvoorbeeld ook in India en Bangladesh, komen supercellen met tornado’s veel vaker voor.

Deze verwoestende slurf trok gisteren dus over het Gelderse landschap. Door de grote verschillen in windsnelheid is een heel duidelijk afgebakend schadespoor achtergelaten die goed is te volgen. Mensen in het getroffen gebied nabij de Posbank vertellen de wervelwind te hebben gezien en zelfs horen aankomen. Een aankomende tornado klinkt als een trein die dichterbij komt. Inmiddels hoor je vooral veel kettingzagen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Tornado Rheden

Autoruiten door de druk gesprongen

In het dorp is de schade enorm. Mensen zijn spullen uit hun tuin kwijt, waarschijnlijk opgezogen en verderop neergekomen. Spullen die nabij de sportvelden stonden, zijn aan de andere kant van het dorp teruggevonden.

Ook veel autoruiten zijn gesneuveld, en dit kwam niet alleen door rondvliegende dakpannen. In het centrum van de tornado is de luchtdruk een stuk lager dan buiten de tornado. Toen de hoos over Rheden trok, zijn autoruiten gesprongen door het drukverschil binnen en buiten de auto.

Opnieuw noodweer op komst?

Komende nacht trekken opnieuw regen- en onweersbuien over het land, mogelijk gaan deze gepaard met hagel en zware windstoten en bovendien kan een halve maandsom aan regen vallen. Bomen die nu onstabiel zijn geworden, kunnen komende nacht alsnog omvallen.

Klik voor meer foto’s op de bovenste foto (Foto’s: Tim Jansen)

Meer informatie: MeteoGroup Wageningen: www.weer.nl, en www.meteogroup.com.

Lees ook:

(Tekst gaat verder onder de video)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Tornado Rheden

Radarbeeld Tornado Rheden - Meteogroup Wageningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen