De eikenprocessierups, “Het is en blijft een lelijk ding”

Foto: Processierups

Veel mensen ervaren overlast van de eikenprocessierups. Het zijn de haartjes van de rups die zorgen voor uitslag dat gaat jeuken.

Maar ook kunnen mensen last krijgen van rode gezwollen ogen, loopneus, kriebel in de keel, moeite met slikken, hoesten, en kortademigheid. Mensen die ernstig reageren op de brandharen kunnen zelfs duizelig worden, moeten overgeven en koorts krijgen.

Het klinkt simpel maar is wel lastig

Het beste is om niet te krabben bij jeuk. (ga er maar aan staan…) Probeer de haartjes op je huid te verwijderen met plakband en was kleding en beddengoed uit op minimaal 60 graden.

Mentholzalfjes of aloëvera-crèmes kunnen verlichting geven aan de huid. Wanneer dat niet helpt kunt u uw huisarts vragen om een ontstekingsremmende zalf, zoals een corticosteroïd zalf. Bij ernstiger klachten kunnen hooikoortstabletten (antihistaminica) voor verdere verlichting zorgen.

Meldingen van nesten/overlast kunt u melden bij de gemeente en/of bij de provincie.

Gemeente Rheden: https://www.rheden.nl/Digitale_formulieren_e_diensten/MOR/Melding_Openbare_Ruimte

Provincie Gelderland: https://meldingleefomgeving.samenmelding.nl/Melding/Doen

Zowel de gemeente als de provincie geven aan het aantal meldingen niet aan te kunnen direct het bestrijden. De prioriteit ligt op dit moment rondom recreatiegebieden en fietspaden.

Wat het vooral lastig maakt is wat veel nesten uit de bomen zijn gevallen of dat de haartjes door de wind zijn meegenomen. Het kan dus zijn dat je last krijgt van de haartjes terwijl er geen eikenboom in de buurt is.

Over een paar weken zijn de rupsen verdwenen en daarmee ook (hopelijk) de overlast. Helaas worden het geen prachtige vlinders. “Het is en blijft een lelijk ding”.

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden