Een zonovergoten Heideschouw van de Geërfden van Velp

VELUWE – Op zaterdag 24 augustus was de jaarlijkse heideschouw, een traditie waarbij De Geërfden van Velp, samen met verschillende heide- en weide commissarissen én de burgemeesters Carol van Eert en Ester Weststeijn een ronde over de heide van het Rozendaalse Veld maken.

Traditioneel gebeurde dit om te controleren of de gemeente goed voor ‘onze’ natuur zorgt en alles er nog naar behoren bij ligt. Tegenwoordig is dit gebruik echter hoofdzakelijk ceremonieel. Desalniettemin is het belang hiervan, in de tijd van klimaatverandering en groeiende droogte, groter dan ooit.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Onder een helder blauwe lucht en een volop schijnende zon verzamelden de genodigden zich op de laatste parkeerplaats onderaan het Rozendaalse Veld, vanwaar zij werden meegenomen door Velpse boer, en Weidecommissaris van De Geërfden van Velp, Wilco Nieuwenhuis. Op een platte kar, zittend op stevig vastgemaakte hooibalen, werden de aanwezigen over de heide gereden. Die er na de droge dagen van de afgelopen week al weer wat minder kleurig bijlag dan de week daarvoor.

Via het zanderige Kerkpad reed de tractor met aanhanger in noordelijke richting de Veluwe op. Op het hoogste punt was er een stop. Aanwezigen hadden een volledig panoramisch uitzicht over de heide en de wolkeloze hemel, toch waren de ogen gericht op Ernst Boere van Provincie Gelderland. Hij vertelde over het (levens)belang van stikstofreductie voor de Veluwe, want in tegenstelling tot veel vegetatie heeft de heide juist een voedingsarme grond nodig die niet te zuur is, maar door de stikstof uitstoot van industrie en de agrarische sector wordt het op de Veluwe steeds moeilijker voor heide om te overleven.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook werd er gesproken over het balans tussen recreatie en natuurbeheer en de tegenstrijdige belangen. Aan de ene kant moet de natuur beschikbaar blijven voor bezoekers en recreanten, maar aan de andere kant wordt hier wel diezelfde flora en fauna door verstoord. Als voorbeeld werd gesproken over de tapuit, een zeldzaam op de grond broedend vogeltje dat in haar rust verstoord kan worden door voetgangers die onbewust te dicht bij komen, of door loslopende honden kan worden verjaagd van haar nest, om nooit meer terug te keren.

Onderwerp van gesprek was ook hoe bezoekers van de Veluwe hierop, en op andere natuurverstorend gedrag kunnen worden gewezen. Zijn borden voldoende, of moet er actiever worden gehandhaafd? Maar wie gaat dat doen? Echte antwoorden op deze vragen waren moeilijker te geven, en een concrete oplossing kon dan ook niet worden bedacht. Maar dat er meer bewustwording nodig is, dat is een feit.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wat een korte stop had moeten worden werd al snel een lange pauze waarbij er diep werd ingegaan op de problemen waar de Veluwe in de nabije en directe toekomst mee te maken zal krijgen. Het was ontnuchterend om te horen dat de Veluwe drie keer meer stikstof te verwerken krijgt dan wenselijk is en wat de effecten hierop zijn voor de voedselketen. Vogels die geen voedingstoffen meer kunnen vinden om eierschalen te maken en jonge vogeltjes die met gebroken pootjes, vanwege kalkgebrek, uit hun ei komen zijn schokkende voorbeelden.

Na een telefoontje van de inmiddels ietwat ongeduldig wachtende catering werd de heideschouw vervolgd. Om weer te stoppen bij de Brandtoren, waar een hapje en een drankje op de genodigden stond te wachten. Voordat er kon worden genoten van de gevarieerde hapjes nam voorzitter van de Geërfden van Velp, Judit Wassing het woord en bedankte alle aanwezigen. Ook stond men stil bij het vertrek van Faunabeheerder Simon de Man (voor meer hierover zie: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/146324/warm-afscheid-van-faunabeheerder-simon-de-man/.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Bij een ondergaande zon vertrok het gezelschap vervolgens weer. De tractor met haar aanhanger hobbelde over de onverharde paden terug naar de parkeerplaats waar de jaarlijkse Heideschouw begon. Terugkijkend op de Veluwe, met haar opstuivende zand en wijd open natuur konden de aanwezigen niets anders dan trots zijn op het prachtige natuurgebied dat onze gemeente definieert en hopen dat deze unieke plek ook voor toekomstige generaties behouden kan worden.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

(Foto’s Richard Heijnen, Lorna Arthur en Theo Jansen)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen