Zoon Audrey Hepburn onthult beeldje in Velp

Foto: Gety Hengeveld

VELP – ‘Iedereen is welkom bij de onthulling van het beeldje van Audrey Hepburn in Velp’, zegt Pim van Dorp namens het organiserende comité. ‘Een deel van de Rozendaalselaan en parkeerplaats van het Gezondheidscentrum worden tijdelijk autovrij gemaakt. Dus er is ruimte genoeg voor speciale gasten en belangstellenden.’

Luca Dotti

In de bloementuin van de voormalige villa Beukenhof onthult Luca Dotti, de zoon van Audrey Hepburn, zaterdag 14 september om 14.00 uur het bronzen beeldje dat is gemaakt door de Velpse kunstenares Yvon van Wordragen. Het beeldje symboliseert Audrey Hepburn als het danseresje dat ze was toen ze van 1942-1945 in Velp woonde bij haar grootvader Baron Aarnoud van Heemstra (oud-burgemeester van Arnhem).

Unicef

Aanleiding voor een aantal Velpse burgers om dit beeldje te laten maken is het boek ‘Dutch Girl’ van de Amerikaanse auteur Robert Matzen. Hij sprak de afgelopen jaren met vele (oud)Velpenaren over hun herinneringen aan Audrey Hepburn en heeft het boek opgedragen ‘Aan alle Velpenaren.’ Het is voor het eerst dat deze periode uit het leven van de beroemde en geliefde filmster zo uitvoerig wordt beschreven. En het was juist deze periode die zo’n grote indruk op haar heeft gemaakt: de angstige dagen in de schuilkelder, de Hongerwinter, de doden op straat en de gewonden in de praktijk van Dr. Visser ’t Hooft waar ze als hulpje werkzaam was. Als Goodwill Ambassadeur van UNICEF zei Audrey Hepburn later: ‘Ik weet wat hulp voor kinderen betekent sinds ik in april/mei 1945 in Velp zelf die dozen eten en dekens heb gezien. Daarom steun ik Unicef.’

Dutch Girl

De Nederlandse vertaling van het boek, dat in Amerika inmiddels een ‘bestseller’ is, wordt op 14 september om 15.30 uur gepresenteerd in de Grote Kerk in de Kerkstraat te Velp. Ook die bijeenkomst is voor iedereen gratis toegankelijk. TV-presentatrice Hanneke Groenteman interviewt auteur Robert Matzen en Audrey’s zoon Luca Dotti. Aansluitend is het boek ter plaatse te koop en wordt door beide heren gesigneerd.

Danseresje

Audrey Hepburn droomde er van om danseres te worden. In Velp volgde ze danslessen bij Dansschool Johnny van Rosmalen aan de Rozendaalselaan 18. Ze gaf danslessen in het NHV-gebouw in de Stationsstraat en verzorgde huiskameroptredens. De opbrengst was bestemd voor ‘het verzet’, waarin het Ziekenhuis Velp en Velpse huisartsen en een belangrijke rol vervulden. De onthulling van het beeldje wordt voorafgegaan door een dansoptreden van een leerling van Studio26 uit Velp die, net als Audrey, danst op een wals van Chopin.

Extra feestelijk

Vanaf 13.30 uur speelt de Koninklijke Rosendaalsche Kapel op het plein voor de Nieuwe Beukenhof onder andere muziek van Glenn Miller. En op de parkeerplaats ernaast verzamelen zich originele legervoertuigen uit 1945 van ‘de Bevrijders van Velp’. Ook de antieke Brandweerauto uit Velp is daar te bewonderen.

Onthulling beeldje Audry Hepburn voormalige villa Beukenhof Rozendaalselaan 32 te Velp. Zaterdag 14 september 14:00 uur in de bloementuin van de voormalige villa Beukenhof naast het gezondheidscentrum.

Presentatie ‘Dutch Girl’ van Robert Matzen in de Grote Kerk aan de Kerkstraat 32 te Velp. Zaterdag 14 september 15:30 uur. Met Hanneke Groenteman die auteur Robert Matzen en Audrey’s zoon Luca Dotti interviewt.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagramof krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden