Schrijf het landschap: workshop en wedstrijd

Foto: Elia Fotografie

Thuiskomen begint voor mij op het moment dat ik vanaf het Velperbroekcircuit de A348 op rij. Direct na het industriegebied kijk ik altijd naar rechts. Negen van de tien keer staan daar op het weiland, in de schaduw van de bomen twee of meer reetjes. En elke keer word ik daar blij van.

Prachtige landschappen

Een klein stukje verder tikt de rivier bijna de weg aan om vervolgens al dansend afstand te nemen. Afhankelijk van de waterstand, staan de bomen met hun tenen of tot aan hun nek in het water en is er wel of geen ruimte voor de samenklittende koeien in het weiland. Het uitzicht aan de linkerkant van de snelweg is minstens zo mooi. Die omhoog golvende zee van vijftig tinten groen blijft voor een kind uit de polder een indrukwekkend schouwspel.

Rheden is een bijzondere gemeente.

De bebouwing is ingeklemd tussen de rivier en de bossen. Het grootste deel van de gemeente is natuur. Dat heb ik trouwens niet met cijfers gecontroleerd, maar zo voelt het voor mij wel. En de diversiteit is groot. Hei, rivier, bos, landbouw, zandverstuivingen, wijngaard, landgoed noem het maar op. Geen wonder dat de gemeente Rheden een speciale dag organiseert. Op 28 september zijn er allerlei activiteiten ter ere van de Landschapsdag.

Workshop ‘Schrijf het landschap.’

In de Boecop in De Steeg kun je tussen het bezoeken van een landgoed, het rapen van zwerfafval langs de rivier en het aaien van blaarkoppen en bonte bentheimers even tot rust komen. In de tuin (als het weer meezit) of in de huiskamer staan koffie, thee en versnaperingen klaar. Voor mensen die het landschap willen bejubelen is er elk uur een workshop ‘Schrijf het landschap.’ Schrijverscollectief De Schrijfjuffers geeft in een korte training tips over het verwoorden van het (Rhedens) landschap. De workshop is gratis en geschikt voor iedereen die enige woorden achterelkaar kan schrijven.

Wedstrijd

Mocht je niet naar de workshop kunnen komen, of allang weten hoe je dit doet, dan is er nog een interessante wedstrijd. Schrijf maximaal 150 woorden over jouw favoriete landschap. De kans is groot dat dit Rhedens Landschap is, maar andere landschappen zijn net zo welkom. De beste inzendingen worden gepubliceerd op de website www.schrijfjuffers.nl. En de winnaars ontvangen een gesigneerd boek van één van de Schrijfjuffers of van één van hun collega’s (jeugd en kinderen).

Inzenden tot 6 oktober

Inzendingen kunnen tot uiterlijk 6 oktober opgestuurd worden naar [email protected]. Vermeld je naam zoals je genoemd wilt worden bij de publicatie (pseudoniem mag ook) en geef aan in welke categorie je mee doet: volwassenen, jeugd (middelbaar onderwijs) of kinderen (basisschool).

Column: Tamara Onos (Tamara, wonende in Ellecom en auteur van Onder Invloed, een thriller die speelt in de gemeente Rheden)

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden