De Nieuwe Ruimte reeks: Leon Tebbe

Foto: Sebastiaan Torenhof

VELP – Kunstenaar Leon Tebbe (Breda, 1949) woont sinds zijn twintigste in Arnhem, waar hij zijn ‘Plek van Plezier’ schildert. Tien van zijn werken zijn momenteel als gastkunstenaar te bewonderen bij De Nieuwe Ruimte, in Velp, als onderdeel van de expositie ‘Plekken van Plezier’.

“Ik werd benaderd door Rob van Oosten,” vertelt Leon Tebbe wanneer we hem ontmoeten te midden zijn werken in De Nieuwe Ruimte. “Ik denk omdat hij het plezier van het schilderen zag in mijn werk en ook van de plek die ik schilder.” De werken die te zien zijn  laten namelijk alle Tebbe’s ‘Plek van Plezier’ zien, zijn Volkstuin. “We wonen in Arnhem in de stad, je hebt wel een achtertuin maar deze grenst aan de tuinen van de buren. Als je een buurman hebt die de hele dag de radio aan heeft, dan hoor je dat. Toen dachten we: ‘we ontvluchten de achtertuin’. En zo zijn wij bij de volkstuin beland, en deze hebben we nu al dertig jaar.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Nieuwe Ruimte Reeks - Leon Tebbe - Sebastiaan Torenhof

Maar een volkstuin kan voor meer dingen kan zorgen dan een ontsnapping van de drukke stad en een plek om te genieten van de natuur. “Ik heb gemerkt dat je daar, als beeldend kunstenaar, op je gemak en ongestoord kan werken. Schilderen zonder dat er mensen over je schouder meekijken of commentaar gaan leveren.”

Opvallend aan het werk van Tebbe is dat zijn schilderijen een grove opzet hebben, van enkele meters afstand waant de kijker zich in een tuin, zijn bloemen herkenbaar en is er een donker bos door takken te zien op de achtergrond, maar hoe dichterbij men komt hoe minder detail er lijkt te ontstaan, en wat voorheen nog een mooi bloeiende klaproos was verandert plots in een klein kloddertje verf.

“Dat is iets dat mensen zich heel vaak afvragen,” zegt Tebbe, “zet twee stappen achteruit dan zie je het, maar kom dichterbij dan zie je alleen maar vlekken. Dat heeft mijzelf ook altijd wel een beetje bevreemd, hoe dat toch kan.” Tijd blijkt een grote rol hierin te zijn, of beter gezegd, het gebrek aan tijd. “Op een mooie dag als de zon schijnt,“ legt hij uit, “dan installeer ik mezelf, mijn spullen liggen klaar om toe te slaan en het zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen. Ik probeer altijd om in één sessie zo’n schilderij klaar te krijgen. Dus het moet binnen een uur of twee af zijn, voordat het licht veranderd, want dat gaat heel snel. Soms na een kwartier zie je al dingen in de schaduw verdwijnen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De Nieuwe Ruimte Reeks - Leon Tebbe - Sebastiaan Torenhof

Dat zijn volkstuin genoeg inspiratie kan opleveren bewijst de diversiteit van de tien geëxposeerde werken, die allemaal totaal anders zijn, maar samen toch de gemoedelijk rust van de plek laat zien. Een plek van rust en overdenking, echt een ‘Plek van Plezier’ dus.

De werken van Leon Tebbe zijn nog tot en met 13 oktober te zien (en te koop) in De Nieuwe Ruimte aan Den Heuvel 32 in Velp.

Lees ook:

Bijschrift bij de foto’s:

  • Leon Tebbe met een van zijn werken in De Nieuwe Ruimte.
  • ‘Volkstuin 8’ – Leon Tebbe
  • ‘Volkstuin 4’ – Leon Tebbe

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

De Nieuwe Ruimte Reeks - Leon Tebbe - Sebastiaan Torenhof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen