Nieuw Velps streekproduct: Het Ossendaaler volkorenbrood

VELP – Zaterdag 5 oktober werd er bij Bakkerij Borggreve aan de Rozendaalselaan te Velp een Ambachtsmarkt gehouden. Aan het begin van deze markt werd de naam van een nieuw Velps streekproduct bekend gemaakt, namelijk Het Ossendaaler volkorenbrood.

Het brood is tot stand gekomen door samenwerking van diverse lokale bedrijven, het graan is verbouwd door melkveehouder Wilco Nieuwenhuis, het is gemalen in de graanmolen van Sonsbeek te Arnhem en gebakken door bakker Herman Borggreve.

Het graan is door Melkveehouder Wilco Nieuwenhuis verbouwd op een akker tussen de Zutphensestraatweg en de Ossendaalselaan te Velp. Hij heeft er maar liefst 20 verschillende soorten akkerkruiden door heen gezaaid. Dat geeft meer biodiversiteit in de natuur en brengt kruiden die niet veel meer in de natuur voorkomen terug.

Meer weten? Lees dan ook: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/144522/er-komt-een-nieuw-en-bijzonder-streekproduct-aan/.

Bakker Herman van Bakkerij Borggreve heeft vervolgens op verschillende manieren brood gebakken met het door de graanmolen van Sonsbeek gemalen graan. Dit leverde uiteindelijk het Ossendaaler volkorenbrood, ouderwets lekker van smaak, vast van structuur en heerlijk en gezond, met graan zoals het bedoeld is.

Toen het uiteindelijk duidelijk was hoe het brood gebakken moest gaan worden, werd er op de Facebookpagina van rheden.nieuws.nl een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuwe naam voor dit ambachtelijk broodje. Petra Gijsberts kwam als één van de vele inzenders van een reactie, op het idee van het Ossendaaler brood, zij fietst namelijk elke dag vanuit Rheden naar haar werk in Velp en omdat het graan aan de Ossendaalselaan groeide, was de naam al snel bedacht.

Petra Gijsberts werd vervolgens op zaterdag 5 oktober uitgenodigd om als winnares een prijs in ontvangst te nemen en aanwezig te zijn bij de onthulling van de naam van het brood tijdens de Ambachtsdag die bij Bakkerij Borggreve was georganiseerd. Ook wethouder Dorus Klomberg was hierbij aanwezig, hij roemde alle betrokken ondernemers voor de samenwerking die zij hebben laten zien.

“Dit laat zien dat men samen sterk staat en zo in staat is een heerlijk nieuw brood te ontwikkelen en te verkopen. En ik feliciteer Petra alvast voor het bedenken van de mooie lokale naam van het nieuwe brood en je krijgt nu van bakker Herman Borggreve een cadeau als dank hiervoor.” Bakker Herman Borggreve overhandigde haar een grote mand met ambachtelijke producten zoals kaas, honing, worst, wijn en natuurlijk het Ossendaaler volkorenbrood.

Om de goede samenwerking nog beter te laten zien waren tijdens de ambachtsdag ook de plaatselijke wijnhandelaar, kaasboer, gildeslager en de jamverkoper met een stand aanwezig en kon men een bezoekje brengen bij de open dag van overbuur kunstenares Yvon van Wordragen met beelden en schilderijen in haar atelier. De feestelijkheden waren van 09.30 tot 16.00 uur te bezoeken. Voor meer informatie kijk op : https://www.bakkerijborggreve.nl/.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden