Fenna Ramos adopteert eerste Rhedense lammetje van Rhedense Schaapskudde

RHEDEN – Op woensdagmiddag 19 februari adopteerde Fenna Ramos het eerstgeboren lammetje van de Rhedense Schaapskudde en noemt het Fenna! Nadat zij het adoptieformulier had ingevuld was er voor iedereen beschuit met muisjes.

Fenna Ramos vraagt met deze adoptie aandacht voor het belang van schaapskuddes en hun onmisbare rol om de natuurcrisis die, deels veroorzaakt is, door een overmaat aan stikstof aan te pakken.

De aaibare stikstofaanpakker

Boswachter José Lamain: “Schaapskuddes zijn belangrijk voor het natuurbeheer: de schapen grazen in onze gebieden zodat ze open blijven en de heide behouden blijft.” Het werk van de schaapskudde is actueler dan ooit: door hun begrazing werken schapen mee aan het bestrijden van de negatieve gevolgen van stikstof. “Door teveel stikstof in, met name heidegebieden, groeien planten als grassen, bramen en brandnetels enorm snel, en verdringen daardoor andere planten en bloemen. De schapen eten de snelgroeiende planten op en geven daardoor bijzondere planten en bloemen weer de ruimte. Dat trekt vervolgens weer insecten aan, die bloemen bestuiven en bovendien zelf weer als voedsel dienen voor bijvoorbeeld zeldzame vogels als de nachtzwaluw.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Honderdvijftig nieuwe ‘grasmaaiers’

Laura van Hooft werkt als stagiair bij de Rhedense Schaapskudde: “als stagiair help ik bij de bevallingen, verzorg de dieren en geef lammetjes waar nodig de fles. We verwachten dat in één maand bijna 150 lammetjes geboren worden, dus dat is best heel druk. Tot april blijven ze net als de andere schapen hier bij de kooi, en kunnen mensen de lammetjes bezoeken én adopteren. Als de lammetjes groot genoeg zijn gaan we met de kudde en de schaapshonden weer aan het werk op de hei. De honden moeten dan alle zeilen bijzetten om de eigenwijze lammetjes in het gareel te houden.”

Fenna Ramos adopteert eerstgeboren lam

Het eerste lammetje werd geadopteerd door en kreeg de naam “” van Fenna Ramos. Het ging natuurlijk om een symbolische adoptie, het lammetje blijft bij haar moeder en de kudde. Fenna is hét gezicht van kinderzender NPO Zappelin, waar ze dagelijks te zien en te horen is als de zenderstem en in programma’s als “Zin in Zappelin”, “Zappelin GO” en “De Wereld van Zappelin”. Op YouTube is Fenna een grote hit. Met bekende kinderliedjes nodigt Fenna kinderen iedere dag uit om thuis voor de buis met haar mee te zingen en dansen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Steun de Rhedense Schaapskudde

Natuurmonumenten vindt het belangrijk om het eeuwenoude ambacht van schaapsherders te behouden. Vanaf 22 februari kan iedereen een lammetje adopteren en een naam geven. Voor de adoptie wordt een financiële bijdrage gevraagd, waarmee mensen bijdragen aan het behoud de schaapskudde. De adoptie van het eerste lammetje is een gezamenlijk initiatief van de Stichting de Rhedense Schaapskudde en Natuurmonumenten.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Kijk voor meer informatie op:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook haar Facebookpagina, volg hen op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis haar dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden