‘Kom Tom, we gaan’

Tom Biekmann en Hinri ten Thij
Foto: MVT Rheden-Rozendaal

GEMEENTE RHEDEN/ROZENDAAL – Hinri ten Thij (75) wandelt een paar keer per maand een uurtje met Tom Biekmann (82). ‘Dan kan mevrouw even een kop koffie drinken of rustig iets in huis doen.

Hinri ten Thij is wat je noemt een ‘BOS-vrijwilliger’. BOS is de afkorting van Bezoek en Opvang Service. Dankzij deze service van MVT kunnen mantelzorgers even op adem komen. Vrijwel iedere mantelzorger heeft af en toe behoefte aan ‘vrij-af’.

Alle dagen hetzelfde

Mevrouw Biekmann: “Tot twee jaar geleden deden Tom en ik alles samen. Maar nu mijn man dementerend is, is onze relatie anders. Zelf heb ik al dertig jaar een chronische ziekte. Dus we hebben hulp nodig. Maar dat vond ik moeilijk om te vragen. We hadden vroeger thuis een winkel en aan de kassa hing een bordje met de tekst: ‘Het pakje dat je zelf meeneemt, is het vlugst thuisbezorgd’.”

Zelf doen is het handigst.’

De eerste vraag van mevrouw Biekmann aan MVT ging over vervoer. “Maar MVT zorgde er ook voor dat er een stang werd opgehangen in de douche. En dit wandelen is ook heel fijn. Ik kan niet meer zo ver lopen. Dus wandelt Tom met Hinri.’ Dan, na een stilte: ‘De weken vliegen voorbij, maar voor ons zijn alle dagen hetzelfde. Een beetje afwisseling is belangrijk.”

Vrijwel iedere mantelzorger heeft af en toe behoefte aan ‘vrij-af’

Met plezier ‘Kom Tom, we gaan’. Hinri ten Thij neemt meneer Biekmann aan de arm. ‘Je moet iets doen voor je medemens. Als er geen vrijwilligers zouden zijn, lag alles op z’n gat. En als je de mensen voor wie je iets doet een beetje kent, kun je zoveel schik hebben. Ik doe dit echt met plezier. Laatst vroegen ze of ik met ze naar de winkel kon om pantoffels te ruilen. Natuurlijk doe ik dat. Voor mij is dat geen moeite. Ik ben blij dat ze het vragen.’

MVT Helpt je verder

Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Rheden en Rozendaal is er voor mensen die hulp nodig hebben bij dagelijkse dingen. Het MVT koppelt hulpvragers aan mensen die iets voor een ander willen doen. Wilt u hulp bieden of heeft u hulp nodig? Bel dan naar 026 – 3707070 of kijk op www.mvtrheden.nl.

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden