Schrikkeldag 2020

Foto: Ons Raadhuis

Hoewel het voor veel mensen gewoon een normale dag is, is het voor anderen toch speciaal. In Nederland zijn er dit jaar namelijk ruim 11.000 mensen jarig op schrikkeldag. Zij kunnen dus maar één keer in de vier jaar hun verjaardag vieren op de dag zelf.

Het jaar 2020 is een schrikkeljaar en is 29 februari een dag die maar eens in de vier jaar voorkomt. Maar waarom eigenlijk?

Een normaal jaar telt 365 dagen. Maar omdat een tropisch jaar niet precies 365 dagen telt, maar eigenlijk 365,2421875 wordt er elke vier jaar een dagje extra geteld in de kalender. En even voor de duidelijkheid, een tropisch jaar is de gemiddelde tijd tussen twee passages van de zon door het lentepunt.

Oorsprong

De schrikkeldag werd voor het eerst voorgesteld in maart 237 voor Christus. Het was de bedoeling dat op die manier de loop van de Egyptische kalender nauwkeuriger zou lopen met de seizoenen. Maar het was toen alleen nog een idee.

Het werd pas echt toegepast in de juliaanse kalender. De extra dag werd toen aan 23 februari vastgeplakt als nummerloze dag. De maand februari telde toen dus gewoon 28 dagen volgens de kalender. Pas jaren later stapten we van de nummerloze dag tussen 23 en 24 februari af. De schrikkeldag kreeg een eigen nummer en zo was daar 29 februari.

Er gaan op deze dag ook veel mensen op één knie om hun geliefde ten huwelijk te vragen. Er worden huwelijken voltrokken op de schrikkeldag. En daardoor zijn er ook veel mensen die hun huwelijksjubileum vieren op deze dag.

Een spreuk van Loesje; ‘29 februari. Een dag om alles te doen, waar je de afgelopen vier jaar geen tijd voor had.’

Wij wensen iedereen voor wie dit een bijzondere dag is veel plezier op 29 februari 2020.

Bron: goeree-overflakkee.nieuws.nl/

Lees ook:

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden