Ellecomse boekenmiddag groot succes

Foto: rheden.nieuws.nl

ELLECOM – Op de eerste zondag van de nationale boekenweek vond de Ellecomse boekenmiddag plaats. Ellecomse schrijvers, de lokale boekhandel, een leesclub en geschiedschrijvers verzamelden zich in het Dorpshuis.

Het werd een leuke middag die ondanks regen en virusdreigingen goed bezocht werd. We neusden in boeken, spraken over schrijven en lezen en droegen voor uit eigen werk. Dankzij gedegen uitzoekwerk van geschiedschrijvers Elis Duringhof-Gerritsen, Nettie Dekker en Marjo van Tienhoven werd door middel van de erfgoedtafel eer betoond aan vier overleden Ellecomse schrijvers. Hieronder volgt een zeer korte samenvatting van hun verdiensten.

H.J. van Tienhoven werd in Trouw een miskend dichter onder de vijftigers genoemd. Een erudiete man met een magisch dwingende kracht in zijn werk, naar wie zelfs een straat in Nijmegen is vernoemd.

Anneke Verkade publiceerde op 77-jarige leeftijd het boek ‘De God van Vincent‘ waaraan ze meer dan 30 jaar werkte. Ze bestudeerde honderden van zijn brieven en verwerkte deze in wat de beste beknopte biografie van Vincent van Gogh wordt genoemd. Betrouwbaar en goed gedocumenteerd.

Willem Barnard schreef wereldse poëzie onder het pseudoniem Guillaume van der Graft en onder eigen naam beschouwingen en hertalingen van psalmen. Voor zijn onwaarschijnlijk lange lijst publicaties kreeg hij maar liefst zesmaal een literaire prijs.

De laatste schrijfster die door de Ellecomse geschiedschrijvers voor het voetlicht gebracht werd, is Elisabeth Keesing. Voor haar totale oeuvre van toneelstukken, romans, biografieën en een thriller ontving zij in 1993 de Anna Bijns prijs voor proza. Zij schreef als één van de weinige vrouwen het boekenweekgeschenk. Haar novelle De Zalenman werd in 1960 uit alle inzendingen gekozen.

De boekenmiddag was fantastisch. Wat een uiteenlopende schrijvers en wat een erfgoed. Zeker voor herhaling vatbaar. Naar ons weten was dit ook het eerste afgeronde evenement dat gefinancierd is met de ikbuurtmee-checks. We hadden de indruk dat op dit evenement andere mensen afkwamen dan die we gewoonlijk zien bij Ellecomse evenementen. Een aanvulling dus.

Voor deze blog is gemaakt van het uitzoekwerk van de Ellecomse geschiedschrijvers Elis Duringhof-Gerritsen en Nettie Dekker. Als u meer informatie wilt hebben over deze vier grote, Ellecomse schrijvers, laat dit dan weten via een mail aan [email protected].

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen