Wijzigingen rondom afval in Rheden per 1 juli 2020

Foto: gemeente Rheden

RHEDEN –  Vanaf 1 juli wijzigen een aantal zaken rondom afvalinzameling in de gemeente Rheden. Vanwege de financiële ontwikkelingen heeft de gemeente moeten zoeken naar mogelijkheden om kosten te besparen.

De vraag die zij zich daarbij stelde was of het huidige hoge serviceniveau, en dat voor een afvalstoffenheffing die onder het landelijk gemiddelde ligt, nog wel nodig is. De gemeenteraad besloot daarom het serviceniveau te verlagen en dat betekent dat er per 1 juli een aantal zaken wijzigen. Hierbij geldt: ‘de vervuiler betaalt’.

Recycleplein Doesburg

Vanaf 1 juli moeten alle inwoners van gemeente Rheden met hun grofvuil naar het Recycleplein in Doesburg. De gemeente heeft nog onderzocht of het mogelijk was om voor 2 afvalbrengstations te kiezen, maar al snel bleek dat de kosten die hierbij komen kijken, veel te hoog uitvallen.

Het Recycleplein Doesburg kent een gratis en een betaald deel, met twee aparte ingangen. Afval dat gratis blijft zijn onder andere elektrische apparaten, piepschuim, hard plastic, textiel en glas. Voor het afval waarvoor betaald moet worden, zoals bouwpuin en (bewerkt) hout, betaalt de bezoeker bij de uitgang. Het gewicht van het voertuig wordt daarvoor zowel bij aankomst als vertrek vastgesteld. Betalen kan alleen met de pinpas.

Afval wegbrengen tot 1 juli nog gratis

Tot 1 juli geldt nog de regeling dat al het afval (maximaal 6 keer per jaar) gratis weggebracht kan worden. Tot die tijd kunnen inwoners daarvoor nog gewoon terecht bij het Afvalbrengstation Noord in Arnhem.

Ophalen grofvuil

Het laten ophalen van grofvuil blijft mogelijk, maar is per 1 juli niet meer gratis voor hoeveelheden tot 1 m3. Via www.afvaldesk.nl of telefonisch via de SUEZ servicelijn (0800) 22 10 011 kunnen inwoners een afspraak maken.

Green Bag en PMD verzamelbakken

De aanschaf, het laten ophalen en verwerken van het tuinafval door middel van een Green Bag kost de gemeente Rheden € 15,00. De gemeenteraad heeft eind vorig jaar al besloten de bijdrage van inwoners hieraan te verhogen van € 2,50 naar € 5,00 per Green Bag. Deze wijziging gaat ook per 1 juli in.

Omdat een beperkte groep inwoners gebruik maakt van de PMD (Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken) verzamelcontainers bij de Jumbo in Velp en op het Ericaplein in Dieren, gaan deze in het kader van verlaging van het serviceniveau verdwijnen. Gemeente Rheden vermeldt binnenkort op die locaties wanneer de containers exact gaan verdwijnen.

Tarieven

Eind juni stelt de gemeenteraad verschillende tarieven rondom de afvalinzameling vast. Vanaf 1 juli zijn al deze tarieven te raadplegen op www.rheden.nl/afval.

Wethouder Dorus Klomberg: “Ik vind het belangrijk dat geldt: ‘De vervuiler betaalt’. In het huidige systeem betalen inwoners die nooit grofvuil hebben mee aan de inzameling van het grofvuil van anderen. De wijzigingen zijn niet alleen nodig om financiële redenen, maar ook hierom.
Afval en grondstoffen scheiden levert een voordeel op voor het milieu. We zijn daarmee op de goede weg en ik hoop dat wij ons hiervoor samen blijven inzetten!”

Rond 9 juni verschijnt een nieuwe afvalkrant. Deze wordt huis-aan-huis verspreid met de Regiobode. Inwoners die deze krant niet ontvangen, kunnen na die datum een exemplaar opvragen bij de gemeente.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden